Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas tilbyr våpenhvile

Fire palestinske grupper, inkludert Hamas og Islamsk Jihad, tilbyr en ukes våpenhvile dersom Israel stanser sine angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En framstående palestinsk kilde sa imidlertid senere at kunngjøringen var sendt ut for tidlig, og at de fire gruppene ennå ikke er kommet til enighet om tilbudet.

- Det er fortsatt samtaler mellom gruppene i retning av det som står i kunngjøringen, men vi har ikke oppnådd enighet ennå, sa kilden i en av de to mindre gruppene, Martyrbrigaden Al-Aqsa. Denne gruppa har forbindelser til Yasser Arafats Fatah-fraksjon. Kilden sa han også snakket på vegne av Hamas' militære fløy.

En framtredende israelsk tjenestemann avviste umiddelbart tilbudet om våpenhvile. Han sa at Israel ikke har annet valg enn å fortsette å handle i selvforsvar så lenge de palestinske myndighetene unnlater å bekjempe terrorisme og arrestere mistenkte.

Gir fienden tid

- Vi gir fienden tid til å stanse likvideringene, ødeleggelsen, drapene og bombingen, het det i kunngjøringen fra de palestinske gruppene. De militante fløyene til Hamas og Islamsk Jihad, henholdsvis Ezzedine al-Qassam og al-Quds-brigadene hadde undertegnet kunngjøringen om våpenhvile sammen med de to mindre gruppene Martyrbrigaden al-Aqsa og en annen mindre gruppe.

- Til gjengjeld vil vi stanse martyrangrepene og de bevæpnede angrepene fra 10. desember og ut måneden Ramadan, het det videre.

Sikkerhetsråd

Israels statsminister Ariel Sharon holdt søndag kveld et møte med sitt sikkerhetsråd, sammen med blant annet utenriksminister Shimon Peres og Forsvarsminister Benjamin Ben Eliezer. Ifølge israelsk radio skulle de avgjøre hvordan Israel skal reagere på palestinsk vold.22 mennesker ble skadd da en selvmordsaksjonist sprengte seg selv i lufta ved en busstasjon i byen Haifa søndag. Senere på dagen skjøt palestinske gjerningsmenn mot en begravelseskortesje ved byen Hebron på Vestbredden. En israeler ble lettere skadd, ifølge den israelske hæren.Sikkerhetsrådet skulle også avgjøre hvorvidt palestinernes president Yasser Arafat skal få lov til å forlate Ramallah på Vestbredden, der han er mer eller mindre beleiret, for å reise til et muslimsk utenriksministermøte i Qatar.Men den palestinske sjefforhandleren Saeb Erakat sa Arafat ikke vil delta på konferansen. - Han må bli hos sitt folk og konfrontere den israelske aggresjonen, sa Erakat til TV-stasjonen Al-Jazeera.

(NTB)

Hele Norges coronakart