Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas-topp: - Gå i dere selv

Mener Gaza har blitt en «stinkende søppelhaug». Palestinerne er anvarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Ghazi Hamad, talsmann for den palestinske regjeringen, stiller en rekke åpenhjertige spørsmål i et leserinnlegg i den palestinske avisa al-Ayyam.

Israel er ikke målgruppen, men palestinerne selv. Særlig henvender seg til de væpnede gruppene og deres ledere i Gaza som kaller seg «motstanden».

Kritiske spørsmål

Hamad oppfordrer alle til å «bruke hodet» og ber palestinerne gå i seg selv for å svare på spørsmålet: -  Hvorfor kom okkupasjonen tilbake til Gaza? Han setter spørsmålstegn ved effekten av den såkalte motstanden og ramser opp lista av tragedier som har rammet Gaza siden Israel la ned militærleirene og de ulovlige bosettingene for ett år siden:

Israelske angrep har drept 500 mennesker, 3000 er såret og 200 er blitt funksjonshemmede. 150 hus er jevnet med jorda og store deler av infrastrukturen ødelagt.

Han sammenlikner skaden Israels krigsmaskin påfører Gazas folk med resultatet av de væpnede palestinske gruppenes stadige rakettangrep mot israelske byer:

- 3-4 drepte, skriver han.

«Søppelhaugen» Gaza

MILITANTE ARBEIDSLEDIGE: Ifølge vitner angrep demonstranter i uniform både politi og media, på Gazastripen under en demonstrasjon. Angrep på offentlige bygninger, med krav om jobb, er ikke uvanlig. Med et svekket styre, grunnet konflikten med Israel, klarer ikke selvstyremyndighetne å gi et tilstrekkelig velferdstilbud. Foto: AP
MILITANTE ARBEIDSLEDIGE: Ifølge vitner angrep demonstranter i uniform både politi og media, på Gazastripen under en demonstrasjon. Angrep på offentlige bygninger, med krav om jobb, er ikke uvanlig. Med et svekket styre, grunnet konflikten med Israel, klarer ikke selvstyremyndighetne å gi et tilstrekkelig velferdstilbud. Foto: AP Vis mer

Han lister opp plagene innbyggerne i Gaza lever med, og sier at palestinerne ikke kan legge ansvaret på andre: «Kaoset, lovløsheten, meningsløse drap, landtyverier, familiefeider og trafikkaos... Gaza er blitt en stinkende søppelhaug: Hva har dette med okkupasjonen å gjøre»?

-  Jeg bestrider ikke at okkupasjonen har ført oss ut i store kriser. Men vi har ikke stilt oss spørsmålet om vi selv har økt vårt folks byrde og slitt det ut gjennom ukorrektheter som alle har vært delaktig i.Tydelig irritert skriver Hamad:

-  Når det er satt inn store krefter på å få åpnet grensa i Rafah (eneste veien ut av Gaza for palestinere), skyter noen en rakett mot grensestasjonen. Når det snakkes om våpenhvile, skyter andre enda en rakett! Jeg bestrider selvfølgelig ikke at okkupasjonsmakten står bak massakrer, men den trenger ikke påskudd til flere.

-  Motstand er en essensiell del av kampen mot okkupasjonen, men jeg ber dere, ikke ødelegg den, ta vare på dens renhet, slik dere alltid har sagt, renheten til dens våpen og dens mål. Er ikke nasjonsbygging en del av motstanden? Er ikke renhold og system og respekt for loven del av motstanden?

Han minnes dagen de israelske styrkene trakk seg ut av Gazastripen: -  Vi hørte mye om den blomstrende framtida, om utvikling og at Gaza skulle omskapes til et område for handel og industri. Vi håpet at våre martyrers blod, våre sårede, våre fengsledes lidelser, ikke skulle være forgjeves. Men livet er blitt et mareritt, til utålelig bekymring og byrde.

KASTER STEIN PÅ EGET PARLAMENT: Under en demontrasjon mot arbeidsledighet kaster flere demonstranter stein på sitt eget parlament. Det har også vært flere sammenstøt med politi.
KIDNAPPET JOURNALIST: Videobilde av Fox News kameramann Olaf Wiig. Han og en annen journalist fra samme kanal ble sluppet fri søndag. Kidnapping av journalister er ikke blant handlinger som setter palestinske selvstyremyndigheter, eller palestinernes sak, i et godt lys internasjonalt.
SOSIAL NØD: Mangel på mat og medisiner gjør livet på Gaza vanskelig for mange.