Hamas truer med terrorkrig

Over 50 mennesker ble fraktet til sykehus etter at en kraftig bilbombe rystet sentrum av den israelske badebyen Netanya i går kveld. Nå truer den militante islamske bevegelsen Hamas med nye selvmordsaksjoner for å hevne drepte palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen hadde i går kveld påtatt seg ansvaret for bilbomben i en travel handlegate i sentrum av Netanya. 54 mennesker ble brakt til sykehus etter at tre bomber gikk av i rask rekkefølge. Bombene var gjemt i en bil.

- Folk er hysteriske. Butikkvinduer er blåst til alle kanter. Folk gråter. Det er svart røyk overalt, fortalte et øyenvitne til israelsk radio.

Én ble såret alvorlig. Politiet utelukker ikke at denne mannen utløste bomben.

Palestinernes informasjonsminister Yassir Abed Rabbo tok mandag kveld kraftig avstand fra bilbomben.

- Vi har aldri tolerert at israelske eller palestinske sivile blir ofre for vold, sa Rabbo.

Hamas-trussel

Bombeaksjonen kom samtidig som en av Hamas' frontfigurer, Abdel-Aziz al-Rantissi, varsler at organisasjonen vil trappe opp opprøret.

- Intifadaen (opprøret) kommer til å fortsette lenge og må bevege seg fra steinkasting til militære operasjoner. Når det ikke er noen balanse i militær makt, må det bli en balanse i avskrekking, sier Rantissi til Dubai-avisa al-Khaleej.

Det har vært flere bombeaksjoner mot israelske mål i løpet av det tre måneder lange palestinske opprøret. Hamas har påtatt seg ansvaret for ett av dem, som drepte tre israelske soldater. Uttalelsene fra Rantissi kan bety at det blir flere.

- Vi kan bli tvunget til å bruke de gamle metodene dersom det er den eneste måten for å påføre fienden tap, sier Rantissi. Hamas' «gamle metoder» er selvmordsbomber. Foran valget i Israel i 1996 gjennomførte Hamas en serie dødbringende bombeaksjoner i Tel Aviv og Jerusalem.

Hevntrussel


Den israelske statsministeren Ehud Barak sammenkalte i går kveld sitt sikkerhetskabinett for å drøfte reaksjoner på bombeaksjonen i Netanya. De kan bli harde.

- Vår tålmodighet kan ikke fortsette og etter mitt syn må reaksjonen være kraftig og umiddelbar, uttalte visestatsminister Benjamin Ben Eliezer i går kveld.

Ved to anledninger har Barak satt inn harde helikopterangrep mot offentlige bygninger i Ramallah og Gaza by som svar på palestinske aksjoner.

Israel står også bak noe som likner en systematisk kampanje for å ta livet av ledere for det palestinske opprøret.

Palestinske kilder mener 20 lokale opprørsledere er tatt av dage. Søndag ble Thabet Thabet fra Arafats Fatah-parti på Vestbredden drept.

KAOS: Det oppsto full panikk da en serie på tre eksplosjoner rystet sentrum av byen Netanya i Israel. 54 mennesker ble skadd i aksjonen. Regjeringen i Israel vurderte i går natt gjengjeldelsesaksjoner mot palestinerne.