Hamas vil ha dialog med Israel

Åpner for en tostatsløsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den Hamas-ledede regjeringen er villig til å engasjere seg i en «seriøs og konstruktiv dialog» for slik nå «en rettferdig og omfattende løsning» på uenighetene med Israel, melder CNN.

Det er i et brev til FNs generalsekretær Kofi Annan at den nyvalgte palestinske utenriksministeren Mahmoud Zahar foretar snuoperasjonen. Zahar åpner til og med for en tostatsløsning med Israel, hvor palestinerne vil få «leve i frihet ved siden av våre naboer». Tostatsløsningen er det endelige målet for Veikartet til fred som ble vedtatt i 2003, men ideen om en tostatsløsning ble reist i FN allerede i 1947.

Dette er første gangen Hamas - om enn implisitt - åpner for å anerkjenne eksistensen til staten Israel. Tidligere har de alltid krevd at Israel skal oppløses.

Bistandsspørsmålet

Zahar skrev at han håpet å samarbeide med det internasjonale samfunnet for at palestinerne skal få oppfylt sine rettigheter til en uavhengig stat.

- De palestinske myndighetene håper at statene som truer med å holde tilbake bistanden til de palestinske styremaktene på grunn av Hamas sin valgseier, vil overveie beslutningen sin på nytt, skrev han.

I januar satte Annan blant annet som vilkår for fortsatt bistand at den nye regjeringen måtte anerkjenne Israels rett til å eksistere. Brevet fra Zahar er et lite skritt på vei.

- Bryter folkeretten

Utenriksministeren rettet også hard kritikk mot Israels brudd på folkeretten.

- Israel forsetter å begå disse alvorlige bruddene på internasjonal rett, som om staten er hevet over loven, skrev Zahar. Han understreket at Israel fortsatt brukte overdreven våpenmakt og opprettholdt den illegale okkupasjonspolitikken.

UTENRIKSMINISTER ZAHAR HAR SENDT SITT FØRSTE OFFISIELLE BREV: Han anmoder det internasjonale samfunnet om ikke å vende ryggen til palestinerne.