Hamas vil hevne blodbadet på stranda

Sju sivile palestinere ble drept under en piknik i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den militante fløyen av Hamas sa i kveld at de kom til å gjenoppta angrepene på Israel, bare timer etter Israels angrep, som også rammet en strand på Gazastripen, ifølge Reuters.

Sju sivile ble drept i angrepet på stranda, blant dem to babyer på seks og 18 månender. Fem av de drepte var i slekt. Søsteren til de tre barna som ble drept, badet da angrepet startet, og overlevde. Over 30 ble skadet.

- De israelske massakrene representerer åpningen av et slag og dette betyr at jordskjelvet i de sionistiske byene vil starte igjen, og at flokken med okkupanter ikke har annet valg enn å gjøre klar kistene eller avgangsbaggasjen, sier gruppen i en uttalelse.

Angrepet, som var ment mot antatte rakettramper på nordlige Gazastripen, til bruk mot mål i Israel, drepte også tre militante palestinere. Dødstallene er de høyeste siden Hamas inntok regjeringskorridorene etter valgseiren i mars.

Våpenhvilen ble innført i februar 2005 og har til en viss grad blitt overholdt av Hamas. Det kom ingen umiddelbar kommentar fra Hamas\' politiske ledelse, ifølge Reuters.

Ikke overrasket

Det gjenstår å se hvilken kontroll Hamas\' politiske ledelse har på den væpnede fløyen, og om den vil klare å mobilisere til aksjoner.

- Det har jo vært flere angrep mot sivile og militære palestinske mål som har ført til flere drepte, og da senest i dag, sier Hilde Henriksen Waage, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til Dagbladet.no.

Hamas vil hevne blodbadet på stranda

- Så dette kommer ikke som noen overraskelse, sier Waage.

Hun følger situasjonen i regionen nøye, og har tidligere tatt til orde for ikke å isolere den folkevalgte Hamasregjeringen.

- Palestinerne har ikke fått det særlig bedre etter at Israelske styrker trakk seg ut av Gazastripen. Svaret fra Hamas bidrar til situasjonen Israel har ønsket, at de kan si at det ikke lengre finnes en reell forhandlingspartner på palestinsk side, sier Waage.

I følge «veikartet for fred» legges det opp til en tostatsløsning for israelerne og palestinerne.

- Uten en akseptert forhandlingspartner kan det bli lettere for Israel å trekke de framtidige grensene slik Israel vil selv, sier Waage.

Palestinernes president Abbas har nettopp erklært tre dagers landesorg.


Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

DREPT: Denne lille gutten ble drept av israelske styrker på stranda. Foto: Scanpix
DREPT: Denne lille gutten ble drept av israelske styrker på stranda. Foto: Scanpix Vis mer
TAR TIL GATENE I KVELD: Mennesker samles i protest mot de israelske angrepene som har kostet flere sivile liv på en strand på Gazastripen. Flere av de drepte var familiemedlemmer. De drepte og rundt 30 sårede var på piknik da, i følge israelske militærkilder, vådeskudd traff stranda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer