Hamas vil inn i varmen

Åpner for forhandlinger med Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Forhandlinger er ikke lenger tabu», sier en av Hamas\' toppledere, Mahmoud Zahar, ifølge en hastemelding fra nyhetsbyrået Ap i dag.

Uttalelsene er verdt å merke seg. For første gang i historien sier en Hamas-leder at gruppa kan være villig til å snakke med Israel gjennom en tredje part, slik som forhandlingene mellom Israel og Hizbollah-geriljaen i Libanon tidligere, melder Ap.

Hamas står på USAs og EUs liste over terrororganisasjoner. De har aldri tidligere offentlig åpnet for forhandlinger med Israel. To dager før det palestinske valget gjør de imidlertid dette. Uttalelsen er nok et tegn på at Hamas, som har stått bak storparten av selvmordsaksjonene i Israel, ønsker å komme inn i den politiske varmen.

Den internasjonalt anerkjente gruppa International Crisis Group har nylig kommet med en rapport om Hamas. Her anbefaler de at EU og USA bør stryke islamistorganisasjonen Hamas fra listen over terrororganisasjoner. De oppfordrer også verden til å gå i dialog med gruppa.

INN I VARMEN: Hamas-tilhengere samler seg under et valgmøte. Nå vil de inn i den politiske varmen. Foto: Scanpix
INN I VARMEN: Hamas-tilhengere samler seg under et valgmøte. Nå vil de inn i den politiske varmen. Foto: Scanpix Vis mer
LAGER HISTORIE:</B> Den markante Hamas-lederen Mahmoud Zahar sier nå ifølge nyhetsbyrået Ap at «forhandlinger (med Israel) ikke lenger er tabu». Dette er en helt ny linje fra islamistbevegelsen, som står på USAs liste over terrororganisasjoner.