Hamas vil kappe hundre hoder

Hamas lover en grusom hevn etter at en av lederne deres ble drept av en israelsk rakett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas-lederen Ibrahim al-Maqadma var en av fire palestinere som ble drept i et israelsk helikopterangrep i Gaza by lørdag morgen.

Al-Maqadma var en av grunnleggerne av Hamas og er den mest høytstående palestinske lederen israelske styrker har drept siden det palestinske opprøret begynte i september 2000.

Hamas-lederen antas å ha vært øverstkommanderende for Hamas' militære gren Izzeddin al-Qassam som har stått i spissen for bombekampanjen mot Israel med utstrakt bruk av selvmordsbombere.

- Krig mot jødene

- Likvideringen av al-Maqadma vil utløse et nytt stadium i krigen mot jødene. Alle israelske ledere vil være mål for Hamas, sier Abdel Aziz al-Rantissi i Hamas til nyhetsbyrået Reuters.

- Det er en oppfordring og ordre fra Hamas' politiske ledelse til Qassam-brigadene om å slå til mot israelske ledere, tilføyer han.

- De har krysset en rød linje. De har åpnet en ny slagmark, sier en annen Hamas-leder, Ismail Haniyah.

Tusener av palestinere fulgte begravelsen av Ibrahim al-Maqadma og oppfordret Qassam-brigadene til å ta hevn.

- Qassam-brigadene vil kutte av 100 hoder som svar på vår martyrs død, ropte Hamas-tilhengere i høyttalere under begravelsen.

- Våre ord vil snart bli omgjort til handling.

Fire helikoptre

De fire Hamas-medlemmene ble drept da fire israelske kamphelikoptre plutselig dukket opp og avfyrte raketter mot bilen de satt i. Seks andre ble skadd i angrepet. Bilen ble forvandlet til et utbrent, forkullet vrak.

En israelsk sikkerhetskilde beskriver al-Maqadma som «en sentral beslutningstaker» i Hamas. Hamas' politiske ledelse sier al-Maqadma ikke hadde med militære spørsmål å gjøre, men andre Hamas-kilder sier han var deres militære øverstkommanderende.

Den palestinske selvstyremyndigheten tok sterkt avstand fra drapet.

- Vi fordømmer det nye drapet i Gaza på sterkest mulig måte og holder Israels regjering fullt ut ansvarlig for konsekvensene av denne handlingen, sa palestinernes hovedforhandler, Saeb Erekat.

Statsministerkandidat

Palestinernes leder Yasser Arafat kunngjorde lørdag at PLO-nestleder Mahmoud Abbas er nominert til statsminister for de selvstyrte palestinske områdene.

Arafat har ikke satt noen dato for når statsministeren skal utnevnes. Det er heller ikke klart hvor mye makt Arafat vil være villig til å gi den nye statsministeren, som etter planen skal skjøtte den daglige driften av det palestinske selvstyret.

De 122 medlemmene i PLOs sentrale råd skal søndag stemme over forslaget fra PLO-ledelsen.

Arafat ga for to uker siden etter for amerikansk og europeisk press om å dele makten og utnevne en statsminister som en del av palestinernes reformprogram.

(NTB)

RASENDE: Hamas-tilhengere marsjerte i Gaza bare timer etter at leder Ibrahim al-Maqadma var drept. Nå lover de hevn.