Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas vil undertegne forsoningsavtale

- Vi trengte litt ekstra tid.

FORSONING: Hamas og Fatah-partiet vil nå undertegne en forsoningsavtale. AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR
FORSONING: Hamas og Fatah-partiet vil nå undertegne en forsoningsavtale. AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hamas har bestemt seg for å undertegne forsoningsavtalen med rivalene i Fatah.


President Mahmoud Abbas Fatah-parti undertegnet det egyptiske utkastet til forsoningsavtale torsdag, og lørdag kommer også Hamas til å undertegne.

- Etter lang debatt og diskusjoner er vi blitt enige om å slutte oss til avtalen med noen små tilføyelser, opplyser Hamas-toppen Ahmed Yousef.

Trengte ekstra tid

- Hamas har ikke vært motstandere av det egyptiske utkastet, men vi trengte litt ekstra tid for å klargjøre visse punkter med de egyptiske tilretteleggerne, sier Yousef.

Forsoningsavtalen åpner for valg på ny president og lovgivende forsamling i de palestinske områdene 28. juni neste år.

President Abbas truet med å holde valg allerede 25. januar, dersom ikke Hamas undertegnet forsoningsavtalen.

Klok av skade

Klok av skade krever Hamas nå forsikringer om full arabisk anerkjennelse og støtte dersom de nok en gang skulle vinne regjeringsmakten, slik de gjorde i 2006.

Forrige gang opplevde Hamas boikott og blokade i stedet for anerkjennelse, til tross for at valget ifølge utenlandske observatører var demokratisk.

- Vi krever garantier om at det ikke blir innført noen blokade mot regjeringen dersom Hamas vinner valget. Hamas krever også at Egypt åpner grenseovergangen i Rafah, sier Yousef.

Seremoni i Kairo

Den formelle inngåelsen av forsoningsavtalen mellom Hamas og Fatah skal etter planen finne sted i Kairo i slutten av november, under en seremoni der lederne for alle de palestinske gruppene vil være til stede.

Forsoningsavtalen vil trolig gjøre det enklere for omverdenen å bidra økonomisk til gjenoppbygging på Gazastripen, der det ble gjort store ødeleggelser under den israelske militæroffensiven ved årsskiftet.

(NTB)

HAMAS-TOPP: - Etter lang debatt og diskusjoner er vi blitt enige om å slutte oss til avtalen med noen små tilføyelser, opplyser Hamas-toppen Ahmed Yousef.
Foto: Nils-Inge Kruhaug / SCANPIX
HAMAS-TOPP: - Etter lang debatt og diskusjoner er vi blitt enige om å slutte oss til avtalen med noen små tilføyelser, opplyser Hamas-toppen Ahmed Yousef. Foto: Nils-Inge Kruhaug / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling