- Hamas vinner så lenge de ikke taper

Oppfattes som velferdsorienterte og ukorrupte.

STORE STØTTE: En libanesisk gutt holder et palestinsk flagg. Støtten til Hamas og palestina er stor i det arabiske folket. Foto: AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR/Scanpix
STORE STØTTE: En libanesisk gutt holder et palestinsk flagg. Støtten til Hamas og palestina er stor i det arabiske folket. Foto: AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Hamas er den type organisasjon som vinner så lenge den ikke taper, sier orlogskaptein Ola Bøe Hansen ved Forsvarets stabsskole.

Hamas popularitet bygger først og fremst på et langvarig og omfattende arbeid med velferdstiltak for den fattige palestinske sivilbefolkningen.

Samtidig ble Hamas, stiftet i 1987, opplevd som ukorrupt og rettferdig, i motsetning til det korrupte Fatah.

Den israelske akademikeren Reuven Paz mener ifølge nettleksikonet Wikipedia at Hamas har brukt 90 prosent av ressursene sine til velferdstiltak.

Hamas liste vant det palestinske valget i januar 2006. Men samlingsregjeringen som ble dannet etter langvarige forhandlinger med den andre store palestinske organisasjonen Fatah, brøt sammen etter kort tid. Etter et voldsomt oppgjør med Fatahs milits på Gazastripen i juni 2007 har Hamas styrt alene på Gazastripen.

Militær gren

- En ideologisk-religiøs-militær organisasjon, sier orlogskaptein Ola Bøe Hansen.

En viktig del av Hamas er den militære grenen, kalt Izz ad-Din al-Qassam-brigadene, oppkalt etter en palestinsk nasjonalistleder som ble drept av britene i 1935.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer