STORE STØTTE: En libanesisk gutt holder et palestinsk flagg. Støtten til Hamas og palestina er stor i det arabiske folket. Foto: AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR/Scanpix
STORE STØTTE: En libanesisk gutt holder et palestinsk flagg. Støtten til Hamas og palestina er stor i det arabiske folket. Foto: AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR/ScanpixVis mer

- Hamas vinner så lenge de ikke taper

Oppfattes som velferdsorienterte og ukorrupte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hamas er den type organisasjon som vinner så lenge den ikke taper, sier orlogskaptein Ola Bøe Hansen ved Forsvarets stabsskole.

Hamas popularitet bygger først og fremst på et langvarig og omfattende arbeid med velferdstiltak for den fattige palestinske sivilbefolkningen.

Samtidig ble Hamas, stiftet i 1987, opplevd som ukorrupt og rettferdig, i motsetning til det korrupte Fatah.

Den israelske akademikeren Reuven Paz mener ifølge nettleksikonet Wikipedia at Hamas har brukt 90 prosent av ressursene sine til velferdstiltak.

Hamas liste vant det palestinske valget i januar 2006. Men samlingsregjeringen som ble dannet etter langvarige forhandlinger med den andre store palestinske organisasjonen Fatah, brøt sammen etter kort tid. Etter et voldsomt oppgjør med Fatahs milits på Gazastripen i juni 2007 har Hamas styrt alene på Gazastripen.

Militær gren

- En ideologisk-religiøs-militær organisasjon, sier orlogskaptein Ola Bøe Hansen.

En viktig del av Hamas er den militære grenen, kalt Izz ad-Din al-Qassam-brigadene, oppkalt etter en palestinsk nasjonalistleder som ble drept av britene i 1935.

- De har en styrke på rundt 15.000 soldater, løst organisert i det de selv kaller brigader. Disse brigadene opererer relativt selvstendig, men har et visst ledelseshierarki.

Bøe Hansen mener at Hamas militære kapasitet er ganske begrenset, mens deres vilje er intens og sterk.

- De har håndvåpen og rakettdrevne granater, samt raketter som skytes mot Israel, relativt enkle og små saker, sier han, og viser til at våpnene er smuglet inn. Sprengstoff til veibomber og selvmordsvester er også i arsenalet.

Manglende militær kapasitet kan i en viss utstrekning motvirkes av motivasjon til å ta stor risiko, noe han mener Hamas har i stor grad.

På eget område

En viktig del av den militære strategien er å trekke Israel inn på sitt område. Der kan de lettere bestemme tid og sted for kampene. I tillegg er deres ledelse basert på infrastruktur innpasset i den sivile bebyggelsen.

- Ikke minst de såkalte «løpetunnelene» som muliggjør hurtig og skjult forflytning, og som samtidig er forsynings- og kommunikasjonsveier, sier han.

Hamas er svært bevisst medienes påvirkning og har direkte kanaler til blant annet Al Jazeera.

- Hamas er den type organisasjon som vinner så lenge de ikke taper, mens Israel taper så lenge de ikke vinner. Og Hamas sier de ikke har tapt så lenge én mann står igjen med et grønt hodebånd, sier han.

Utslette Israel

Hamas ideologi, slik den framgår av Hamas prinsipprogram eller charter fra 1988, er en blanding av mye og dogmatisk religion, kombinert med det politisk-religiøse målet å utslette Israel. Hamas vil opprette en palestinsk, islamsk stat som omfatter både områdene Vestbredden og Gaza og det nåværende Israel, og det endelige målet er den islamske verdensstaten, kalifatet.

- Bevegelsens program er islam. Derfra henter den sine ideer, tanker og forståelse av universet, livet og mennesket, heter det innledningsvis.

- Israel vil eksistere til islam utsletter det, akkurat som islam utslettet andre tidligere.

Moderate krefter i Hamas skal ha vært innstilt på å gå bort fra dette målet, men ingen har sagt at de vil anerkjenne Israels rett til å eksistere.

Iran, Syria, Saudi-Arabia

Hamas har støtte fra utlandet, først og fremst fra Iran og Syria.

- Dette er allment akseptert. Man har sett denne linken over lengre tid, sier Bøe Hansen. Hvilken støtte Hamas mottar fra Iran, vil han ikke gå nærmere inn på, men spekulasjonene omfatter både våpen, opplæring og penger.

Hamas øverste leder Khaled Meeshal bor og virker fritt i Syrias hovedstad Damaskus.

Wikipedia skriver, med henvisning til The New York Times, at Hamas mottar rundt 50 prosent av et årsbudsjett på ca. 400 millioner kroner fra saudiarabiske kilder. Amerikansk UD sier Iran, palestinere i eksil og private saudiarabere er hovedinntektskilde.

(NTB) 

HVEM VINNER?: Israelske i Gaza. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/Scanpix
HVEM VINNER?: Israelske i Gaza. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/Scanpix Vis mer