Hamastan og Fatah-land

Dagbladets Midtøsten-ekspert Jan Erik Smilden kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går vaiet det grønne Hamas-flagget over de viktigste institusjonene i Gaza, erobret fra rivalene i Fatah. At Gazastripen nå males i grønt, symboliserer verken at dette er noe fruktbart område eller at miljøvern står på dagsorden. Grønt er islams farge, og nå er den 340 kvadratkilometer store Gazastripen på vei til å bli en islamistisk minirepublikk.

- Tida for rettferdighet og islamsk styre er kommet i Gaza, sa en talsmann for Hamas-militsen i går. Området er allerede blitt døpt «Hamastan» (Hamas sitt land). Nå lurer mange på om Hamas vil prøve å starte en reell islamisering av Gazastripen. Islam står sterkt, men det spørs om den jevne Gaza-boer er klar for å bli styrt etter sharia-lovene, om noen skulle prøve å innføre disse.

«Gazas andre frigjøring» kalte krigerne i Hamas seieren over Fatah i dag. Den første «frigjøringen» var den israelske tilbaketrekningen fra området i 2005. Israelerne trakk seg ikke mer ut enn at de når som helst har kunnet rykke inn igjen i det fattige og overbefolkede området. Tatt i betraktning av at Fatah kan fortsette kampen mot Hamas med geriljakrig, er det heller ikke noen levedyktig ministat Hamas er i ferd med å etablere.

Slaget som har utkjempet seg om Gazastripen de siste dagene, har vært en merkelig militær forestilling. Fatahs militære poster og hovedkvarterer har vært utstyrt med altfor få slagkraftige våpen, noe som har gjort det lett for Hamas-krigerne å overta kontrollen. Det er også et tankekors at president og Fatah-leder Mahmoud Abbas først i går ga ordre til Fatah-styrkene om å slå tilbake mot de langt mer motiverte Hamas-krigerne. Da var slaget i realiteten allerede tapt.

Slik det ser ut nå, går det mot at Hamas styrer Gaza, mens Fatah vil ha kontrollen over Vestbredden, et «Hamastan» og et «Fatah-land». Ingen av disse områdene vil bli styrt etter demokratiske prinsipper, men innbyggerne på Vestbredden kan i hvert fall regne med å lide langt mindre enn deres palestinske frender i Gaza. Gazastripen har vært isolert lenge, men nå vil det bli enda verre. EU og andre vestlige land vil trekke seg helt ut av området, og den knappe internasjonale bistanden som har vært, vil forsvinne. Skal Hamas-lederne klare å styre den lille islamske republikken sin, må de sette i gang storstilt smugling av penger inn i området - over grensa fra Egypt. Selv om det finns både arabiske og iranske givere, blir ikke dette noen lett oppgave.

Men det store spørsmålet er hva israelerne gjør.

Israel vil trolig ikke sitte stille og se på at Gaza blir en ren Hamas-bastion. Om militante islamister intensiverer sine rakettangrep mot israelsk jord, vil gjengjeldelsene komme raskt. Holder Hamas seg i ro en stund, er det ikke sikkert at myndighetene i Jerusalem svarer militært med en gang. Noen mener til og med at det som nå skjer, kan være en fordel for Israel.

Den israelske analytikeren Calev Ben Dor mener at et Fatah-kontrollert Vestbredden vil gi israelerne en samtalepartner i president Mahmoud Abbas, mens de samtidig kan stramme grepet rundt Hamas i Gaza. Så enkelt er det neppe, men i øyeblikket har Fatah og israelske myndigheter en felles fiende i islamistene som heiser grønne flagg over Gaza

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer