«Hamer ble min søsters død»

Terje Fjeldheims søster Elsemarit ble bare 52 år. Hun nektet å la seg operere fordi hun var overbevist om at «den germanske nye medisin» ville gjøre henne frisk.

TUNG LESNING: Elsemarit Fjeldheim førte sirlige dagboknotater under hele sykeleiet. Etter hennes død i 2006 fikk lillebror Terje Fjeldheim (54) innblikk i hva som virkelig hadde skjedd da søsteren valgte bort skolemedisin til fordel for Ryke Geerd Hamers «germanske nye medisin». Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
TUNG LESNING: Elsemarit Fjeldheim førte sirlige dagboknotater under hele sykeleiet. Etter hennes død i 2006 fikk lillebror Terje Fjeldheim (54) innblikk i hva som virkelig hadde skjedd da søsteren valgte bort skolemedisin til fordel for Ryke Geerd Hamers «germanske nye medisin». Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KONGSBERG (Dagbladet): - Hamer ble min søsters død. Det mener jeg oppriktig.

Snart fem år etter storesøsteren Elsemarits død sitter Terje Fjeldheim (54) hjemme på Kongsberg og blar i søsterens dagbok. Det gjør vondt.

- Jeg og kona får passet påskrevet fordi vi la oss opp i behandlingen hennes; det hadde vi ikke noe med. Ei venninne som sa fra, kuttet hun kontakten med. Det var som hun var med i ei sekt, sier han til Dagbladet.

- Jeg er både trist og forbanna, sier 52-åringen, som tidligere har stått fram i VG og TV 2 med sin historie. Nå advarer han enda en gang mot den tyske ekslegen Ryke Geerd Hamers metoder.

Elsemarit nektet å la seg operere da hun i januar 2005 oppdaget at hun hadde brystkreft. Grunnen var at hun var tilhenger av Hamers filosofi «den germanske nye medisin» (GNM) og nektet å la seg operere.

Et drøyt år seinere døde hun med store smerter.

Metamedisin «Jeg er nå i den lykkelige tilstand at jeg gjennom Bent er blitt presentert for dr. Hamers metoder, og hva kreft egentlig er: store sjokkopplevelser som danner ringer i hjernen,» skriver Elsemarit.

SÅRT SAVNET: Elsemarit Fjeldheim ble bare 52 år. Lillebroren tror en rekke negative opplevelser i det offentlige helsevesenet, blandet med en interesse for alternative behandlingsmetoder, drev henne i armene på kvakksalveren Hamers filosofi. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
SÅRT SAVNET: Elsemarit Fjeldheim ble bare 52 år. Lillebroren tror en rekke negative opplevelser i det offentlige helsevesenet, blandet med en interesse for alternative behandlingsmetoder, drev henne i armene på kvakksalveren Hamers filosofi. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Det skal ha vært gjennom jobben i en helsekostforretning at Elsemarit kom i kontakt med Bent Madsen (64), en av den såkalte metamedisinens frontfigurer i Norge og Norden.

I presentasjonen av terapien på Metamedisin.no er likhetstrekkene med GNM påfallende, først og fremst troen på negative følelser som basis for sykdom.

Hamer tar som regel kreftpasienter av cellegift, strålebehandling og smertestillende for isteden å bearbeide følelseslivet. Det har gjentatte ganger endt med en smertefull død for pasientene.

Passet på Elsemarit visste godt at hun var disponert for å få brystkreft, siden det går i arv på morssida i familien.

- Hun sjekket seg jevnlig, og oppdaget kreften raskt, forteller Terje.

Men istedenfor å følge vanlig behandling, som gir gode prognoser for overlevelse for pasienter som oppdager brystkreft raskt, henga Elsemarit seg til GNM.

- Hun var alltid litt alternativ. Dessuten hadde hun et dårlig inntrykk av det offentlige helsevesenet etter flere negative episoder på sykehus; hun følte legene hadde en ovenfra-og-ned-holdning, forteller han.

Ryke Geerd Hamer

• Tysk utdannet lege. Født 17. mai 1935 i Mettmann, Nordrhein-Westfalen.

• Fullførte legeutdannelsen i 1962 og fikk lisens året etter. Spesialiserte seg etter hvert i indremedisin.

• Etter sønnen Dirks død i 1978 utviklet han «den germanske nye medisin» (GNM), en alternativ behandlingsmetode for alle typer sykdommer (se egen faktaboks).

• Ble fradømt legelisensen av tysk rett i 1986. Dommen ble stadfestet i 2003 og 2007.

• Da han tross lisenstapet fortsatte å behandle pasienter, ble han etter hvert etterforsket for pasientdød og feilbehandling.

• Ble i 1992 dømt til seks måneders betinget fengsel i Tyskland. Etter anke ble straffen redusert med to måneder.

• Fikk en ny tysk dom på 19 måneders fengsel i 1997. Hamer sonet tolv måneder av dommen.

• Dro deretter til Spania, men ble i 2004 utlevert til Frankrike, der han sonet 15 måneder av en dom på tre års fengsel.

• Etter hvert ble han også i Spania etterforsket for en rekke dødsfall. Dro så til Norge sommeren 2007.

• Har siden bodd i Sandefjord og driver der «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil».

• Har i Norge gått rettens vei for å få drive som lege, men alle rettsinstanser har avvist begjæringen. Påfølgende søksmål mot den norske stat har ikke ført fram.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

Dermed bestemte hun seg for ikke å la seg operere, angivelig i samarbeid med sin fastlege, som skal ha vært åpen for alternativ behandling.

«MR viste dobbelt så stor kul som først antatt på sykehuset, og spredning til lymfesystemet. Jeg sier bare helt rolig: Jeg skal ikke ha noen operasjon, takk.»

Ulovlig behandling I går fortalte Dagbladet at Hamer, som er fradømt retten til å drive som lege, fra sitt tilfluktssted i Sandefjord driver ulovlig kreftbehandling. I utlandet er han dømt for feilbehandling en rekke ganger, men får foreløpig altså fritt drive i Vestfold.

- Hva synes du om at Hamer nå behandler folk fra et hus i Sandefjord?

- Det er helt sprøtt. Han burde være sperret inne på lukket anstalt, sier 54-åringen.

- Han skal iallfall ikke ha noe fristed i Norge, slår han fast.

Visste ingenting Familien visste ingenting om at Elsemarit hadde brutt behandlingsopplegget.

- Hun var blitt fortalt ikke å snakke om behandlingen med noen, forteller Terje.

«UNIVERSITET»: Hamers bolig er også «Sandefjord Universitet». Dit kommer en rekke besøkende fra fjern og nær, noen helt fra Sør-Amerika, for å tilbringe tid sammen med ekslegen og høyreekstremisten. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
«UNIVERSITET»: Hamers bolig er også «Sandefjord Universitet». Dit kommer en rekke besøkende fra fjern og nær, noen helt fra Sør-Amerika, for å tilbringe tid sammen med ekslegen og høyreekstremisten. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Først seint i sykdomsforløpet fikk han greie på at storesøsteren ikke var underlagt vanlig kreftbehandling.

- Hun fortalte oss at alt var bra. Så, i oktober, fikk hun tre brudd i ryggen. Det var kreften som hadde spredt seg til skjelettet.

Derfra gikk det fort nedover.

- Til slutt kunne hun ikke stå oppreist, minnes lillebroren.

- Men Hamer forfekter jo at i behandlingens andre fase må man bli dårligere for å bli bedre - så hun trodde det var normalt. Det var grotesk; hun hadde intense smerter, men skulle gjennom det, samme hva.

- Helt på slutten tror jeg hun ga uttrykk for et snev av tvil. Men da var det for seint.

- Behandlet henne ikke Bent Madsen (64) mener seg grovt feilsitert ved tidligere anledninger og er skeptisk til å la seg bli sitert i media. Han går likevel med på å gi en kort kommentar:

«Den germanske nye medisin» (GNM)

• Alternativ medisinsk behandlingsmetode og teori grunnlagt av Hamer.

• Hamer grunnla retningen i 1978 etter at han fikk testikkelkreft kort tid etter at sønnen Dirk ble skutt. Det ledet ham til å mene at all alvorlig sykdom skyldes traumer.

• Hamer hevder at traumene viser seg på hjerneskanning som ringer (Hamer-ringer).

• Sykdom ytrer seg hovedsakelig som «konflikter» (f.eks. «vannkonflikt»). Helbredelse skjer ved å overkomme konflikten og ved ytterligere naturlige prosesser.

• Hamer avviser kjemoterapi (behandling med medisiner, red.anm.) fordi den kan være skadelig og hindre den naturlige helbredelsen i hht. GNM.

• Han hevder jødene står bak en konspirasjon for å drepe flest mulig ikke-jøder. Jødene både kjenner til og bruker GNM, men gjennom konspirasjonen får ikke den øvrige befolkningen del i dette. Isteden blir de langsomt utryddet med konvensjonell kjemoterapi. Legemiddelbransjen er en viktig medspiller i konspirasjonen.

• Hamer har tilhengere og klinikker i en rekke land. GNM vinner terreng i Norge, bl.a. gjennom Bergens-bevegelsen Meta-Medisin.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

- Jeg behandlet aldri Elsemarit. Vi kjente hverandre fra før og hadde samtaler som venner. Selvsagt brukte jeg min terapeutiske innsikt under samtalene, men opptrådte aldri som terapeut overfor henne, sier Madsen til Dagbladet.

Han hevder Elsemarit kjente til Hamers metoder lenge før hun ble syk.

- Jeg ville aldri ha frarådet henne å droppe skolemedisinen. Det var en beslutning hun tok helt selv, i samråd med sin fastlege.

- Men ut fra hjemmesida di ser det unektelig ut som metamedisinen bygger på Hamers lære?

- Hamer er på noen områder en genial forsker, og jeg har stor respekt for hans grunnforskning. Andre aspekter, som den angivelige jødekonspirasjonen, tar jeg sterkt avstand fra. Du kan si vi har tatt det beste fra ham, blandet med nye impulser.

- 98 prosent overlever I en kommentar til Terje Fjeldheims uttalelser sier Hamer:

- Jeg kjenner ikke denne personen (Elsemarit Fjeldheim, red.anm.); fra september 2004 til februar 2006 satt jeg i fengsel i Frankrike. Hvis Den germanske nye medisin skal angripes, må man granske den på en redelig måte. Det har norske myndigheter og domstoler nedlagt forbud mot; det er forbrytelsen.

VILLE IKKE SVARE: Da Dagbladet møtte Hamer til intervju sist fredag, nektet han å svare på kritiske spørsmål, og krevde dessuten fullstendig redaksjonell kontroll over intervjuet. Det kunne ikke Dagbladet gå med på, og forlot intervjuet med uforrettet sak. Til dagens artikkel ga han imidlertid en kort kommentar. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
VILLE IKKE SVARE: Da Dagbladet møtte Hamer til intervju sist fredag, nektet han å svare på kritiske spørsmål, og krevde dessuten fullstendig redaksjonell kontroll over intervjuet. Det kunne ikke Dagbladet gå med på, og forlot intervjuet med uforrettet sak. Til dagens artikkel ga han imidlertid en kort kommentar. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Hamer grunngir dette slik:

- Den germanske medisin har, hvis den blir praktisert av en kyndig utøver, 98 prosents overlevelsesrate.

«Kvakksalver»

• Ord med lavtysk opprinnelse. På nederlandsk betyr det «person som tukler med salver».

• På norsk betyr ordet:

1. Person som driver legevirksomhet uten faglig utdanning eller autorisasjon.

2. Person som fusker i et fag; person som utfører håndverksarbeid uten autorisasjon.

Kilde: Bokmålsordboka

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer