- Hamid Karzai har manipulert oss

Beskytter narkobaroner, mener tidligere toppdiplomat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai beskytter narkobaroner, hevder mannen som i to år ledet USAs kamp mot narkotika i landet.

Toppdiplomaten Thomas Schweich arbeidet i to år ved den amerikanske ambassaden i Kabul, og ledet der arbeidet med å bekjempe den enorme strømmen av narkotika fra Afghanistan.

Nå er han professor ved Washington-universitetet i St. Louis og tar han et sviende oppgjør med Hamid Karzai, mannen som med USAs hjelp ble innsatt som president etter at Taliban-regimet ble styrtet i 2001.

Karzai har manipulert oss, skriver Schweich i en større artikkel i The New York Times magazine.
Beriker seg
Mens USA og deres allierte har kjempet for å holde Taliban på avstand fra Kabul, og har spyttet inn milliarder av dollar i gjenoppbyggingen av landet, har Karzais venner beriket seg på narkohandelen, hevder Schweich.

Karzai har også slått ring om narkoprodusentene ved å forhindre USAs forsøk på å ødelegge de mange åkrene med opiumsvalmuer, noe som har bidratt til å gjøre Afghanistan til en ren narkostat, mener den tidligere toppdiplomaten.

Opiumsproduksjonen i Afghanistan har skutt i været siden Taliban ble styrtet, og landet produserer i dag over 90 prosent av all heroin i verden.


Beskytter
Schweich mener at den afghanske presidenten personlig har mye av skylden for dette, mellom annet fordi han beskytter korrupte regjeringstjenestemenn og politikere.

Narkotikakorrupsjonen går helt til topps i regjeringen, slår Schweich fast.

Den tidligere toppdiplomaten viser til at Abdul Jabbar Sabit, som nylig ble fjernet fra posten som afghansk riksadvokat, hadde en liste med 20 høytstående tjenestemenn som var gjennomkorrupte, flere av dem dypt involvert i narkohandel.

Sabit fikk imidlertid klar beskjed fra president Hamid Karzai om å la samtlige være i fred, skriver Schweich.

BOIKOTTER: Hamid Karzai har boikottet USAs forsøk på å rydde opp i narkotikaproblemene i landet, mener en tidligere toppdiplomat. Foto: AP
BOIKOTTER: Hamid Karzai har boikottet USAs forsøk på å rydde opp i narkotikaproblemene i landet, mener en tidligere toppdiplomat. Foto: AP Vis mer

Han gjentar også anklagen mot presidentens bror Ahmed Wali Karzai, som ifølge flere kilder er dypt involvert i narkohandel fra sin base i Kandahar.

(NTB)

- Hamid Karzai har manipulert oss