Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamid Karzai utropt til vinner

Andre valgomgang avlyst til tross for omfattende valgfjusk.

VANT VALGET ETTER OMFATTENDE VALGFJUSK: Den sittende afghanske presidenten Hamid Karzai vant valget 20. august. Etter omfattende kritikk av gjennomføringen av valget kom man til enighet om at et nytt presidentvalg skulle arrangeres. Men nå er Karzai eneste gjenværende kandidat, og valget er derfor avlyst. Foto: REUTERS/Ahmad Masood
VANT VALGET ETTER OMFATTENDE VALGFJUSK: Den sittende afghanske presidenten Hamid Karzai vant valget 20. august. Etter omfattende kritikk av gjennomføringen av valget kom man til enighet om at et nytt presidentvalg skulle arrangeres. Men nå er Karzai eneste gjenværende kandidat, og valget er derfor avlyst. Foto: REUTERS/Ahmad Masood Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Lederen for den uavhengige afghanske valgkommisjonen sier andre valgomgangen i presidentvalget blir avlyst, melder nyhetsbyrået AP.

Sittende president Hamid Karzai er dermed utropt som vinner av presidentvalget. Det skjedde på en pressekonferanse i Kabul i dag. Der sa valgkommisjonens styreleder Azizullah Lodin at Karzai er vinneren av valget, i følge AP.

Fikk ikke sine krav gjennom
I helga trakk utfordreren Abdullah Abdullah seg fordi han ikke hadde tro på at en ny valgomgang ville foregå uten fusk. Han krevde at valgfunksjonærer fra første valgomgang skulle avskjediges, men dette ble ikke tatt til følge.

Sittende president Hamid Karzai ble dermed eneste kandidat.

FN konkluderte etter valget 20. august at det hadde foregått omfattende valgjuks. En omtelling viste da at Karzai likevel ikke hadde fått over 50 prosent av stemmene, og etter innfløkte forhandlinger kom man til enighet om å arrangere et nytt valg.

- Noe av det vanskeligste vi har støttet
Det afghanske demokratiet man håpet å bygge opp ligger i ruiner, og skandalene rundt valget har ikke hjulpet på. Håpet var at en ny valgomgang kunne gjenopprette noe av tiltroen til valgsystemet etter den katastrofale førsterunden.

Nå er det valget avlyst av mangel på kandidater å velge mellom.

Tidligere i dag besøkte FNs generalsekretær Ban Ki-moon Kabul. Han sa ifølge BBC at valget hadde vært noe av det vanskeligste FN noen gang har støttet.

UTFORDRET KARZAI: Abdullah Abdullah trekker seg fra presidentvalget etter at hans krav til gjennomføringen av valgomgang nummer to ikke ble godkjent. Foto: AP /Musadeq Sadeq
UTFORDRET KARZAI: Abdullah Abdullah trekker seg fra presidentvalget etter at hans krav til gjennomføringen av valgomgang nummer to ikke ble godkjent. Foto: AP /Musadeq Sadeq Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media