Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hammeren» slått ut av anklagene

Tom DeLay (58) spikret republikansk flertall i Kongressen. Det kostet ham trolig setet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Fem år etter at han sikret republikanerne kontroll i

Kongressen ved å endre valgkretsene i Texas, varslet DeLay gjennom TIME at han vil trekke seg som kongressrepresentant.

Det skjer etter måneders hardkjør med anklager om valgfusk og etter at flere av hans nærmeste medarbeidere er trukket inn i korrupsjonsskandalen rundt gangsterlobbyisten Jack Abramoff.

 • Les også:Gangsterlobbyisten

  - Jeg vil offentliggjøre at jeg ikke stiller til gjenvalg og at jeg vil forlate Kongressen, sa DeLay til TIME i går.

  Mandag varslet han president Bush om avgjørelsen.

  Ville kjempe
  DeLay har de siste månedene vært anklaget for korrupsjon og valgfusk av politiske motstandere. Sammen med kona Christine har han sagt at han ville kjempe mot anklagene, men til TIME sier han at han besluttet å trekke seg etter flere måneder med bønn og overveielser, for å spare sitt valgdistrikt for skittkastingen.

  - Dette var i ferd med å bli et valg om min person. Så det er bedre å tre av, og la det bli et valg om ideer, republikanske verdier og hva som er viktig for dette distriktet.

  DeLays raske fall fra makten kom overraskende på mange i Washington. I september ifjor mistet han rollen som leder for republikanerne i Representantenes hus, etter at en storjury i Texas siktet ham for å ha brutt valgkamploven i delstaten.

  DeLay var kjent som «Hammeren» for hans kompromissløse politiske taktikk.

  Og paradoksalt var det rollen DeLay spilte for å sikre republikanernes flertall i Kongressen, som slo ham ut av amerikansk storpolitikk.

  Valgfusk


  For å sørge for at republikanerne fikk flertall i Kongressen under valget i 2004, måtte DeLay først sørge for at republikanerne fikk flertallet i delstatsforsamlingen i Texas to år tidligere. For å sikre valgseieren, satte DeLay i gang en storstilt innsamling til partiets valgkampkasse.

  Republikanerne tok flertallet i delstatsforsamlingen, og brukte flertallet til å tegne om grensene for valgkretsene i Texas. Med de nye valgkretsene, økte republikanernes representanter fra Texas med seks - fra 15 til 21 representanter etter valget. Dermed fikk det republikanske partiet et solid flertall i Kongressen, og DeLay ble valgt som republikansk gruppeleder.

  Men etter valget kom anklagene om valgfusk i Texas.

  Justisdepartementet godkjente først de nye valgkretsene. Så ble det kjent at embedsmennene i departementet mente at inndelingen var ulovlig, men at de ble overkjørt av Bush-administrasjonens politiske ledelse i departementet.

  Samtidig kom også påstander om at DeLay hadde brutt reglene for valgkampfinansiering under innsamlingen til den republikanske valgkampen. Det var disse anklagene som førte til at DeLay i september i fjor ble siktet av en storjury i delstaten.


  Korrupsjonsanklager


  Like alvorlig for den tidligere så mektige republikanske lederen er korrupsjonskandalene rundt Jack Abramoff, og flere av hans tidligere nære medarbeidere er siktet i saken. Superlobbyisten Abramoff har tidligere erklært seg skyldig i å ha bestukket flere politikere, blant annet medlemmer av Kongressen.

  Til New York Times sier nære venner av DeLay at han har mistet pågangsmotet av alle de juridiske problemene foran ham. Fredag erklærte hans tidligere visetabsjef Tony Rudy seg skyldig i flere tilfeller av korrupsjon i Abramoff-saken, og også stabsjef Edwin Buckham etterforskes for korrupsjon.

  - Tony Rudy og Ed Buckham var mer enn bare tidligere kollegaer, de er Tom DeLays venner. Ved å forlate Representantenes hus nå, tror jeg DeLay håper at søkelyset mot ham og hans venner vil dempes litt, sier en av vennene til New York Times.

  En kilde i justisdepartementet bekrefter overfor Washington Post at myndighetene nå har inngått avtaler med Tony Rudy, Abramoff og DeLays tidligere pressesekretær Michael Scanlon, for å få mer bevis som kan trekke andre inn i korrupsjonsskandalene.

  De har alle sagt seg villige til å vitne for Justisdepartementet, som etterforsker om DeLay og andre medlemmer i Kongressen har tatt i mot penger, gaver og reiser fra Abramoff i bytte mot politiske tjenester.

  - For DeLay kommer denne saken til å bli verre før den blir bedre, sier kilden i justisdepartementet.

  Korrupte og arrogante


  DeLay har sittet i Kongressen siden 1984. Han var en av arkitektene bak republikanernes «Kontrakt med Amerika» i 1994, der han sammen med Newth Gingerich stemplet demokratene som korrupte og arrogante etter 40 år ved makten.

  - En av de mest effektive og begavede lederne det republikanske partiet har hatt, sier John A. Boehner som nå overtar som republikansk gruppeleder.

  - Nok et bevis på at det republikanske parti er et parti uten retning, et parti uten ideer og et parti uten energi, sier demokratenes talsmann Bill Burton.

  Overbevist av kristne


  Selv sier DeLay til lokalavisen Galveston County at han besluttet å trekke seg i forrige uke, etter å ha snakket med den kristne gruppen Vision America, og fant ut at han ville være mer effektiv for republikanerne utenfor Kongressen.

  - Jeg kan gjøre mer for å øke den republikanske majoriteten, istedet for å være låst av valgkampanje de neste åtte månedene, sier han.

UT: Skandalene har innhentet republikanernes mektige og ledende kongressmedlem Tom DeLay. Foto: Scanpix
UT: Skandalene har innhentet republikanernes mektige og ledende kongressmedlem Tom DeLay. Foto: Scanpix Vis mer
DÅRLIG VENN: Den korrupsjonstiltalte gangsterlobbyisten Jack Abramoff har vist seg å være dårlig selskap for en rekke amerikanske politikere og maktpersoner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media