NY PÅ UTSLIPPSTOPPEN: Hammerfest kommune med Statoils anlegg for mottak av gass fra Snøhvitfeltet. Foto: SCANPIX.
Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Gassflamme.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
NY PÅ UTSLIPPSTOPPEN: Hammerfest kommune med Statoils anlegg for mottak av gass fra Snøhvitfeltet. Foto: SCANPIX. Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Gassflamme. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Hammerfest på utslippstoppen

Passerer Oslo. Sjekk din kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hammerfest og Tysvær har passert Oslo og inntar tredje- og fjerdeplassen blant kommunene med høyest klimagassutslipp.

Det viser Statistisk sentralbyrås tall over klimautslipp fra norske kommuner for perioden 1991-2007.


Porsgrunn og Lindås topper utslippsstatistikken for 2007. Nest på topp ti-lista kommer Hammerfest, Tysvær, Oslo, Karmøy og Bergen på delt sjetteplass, etterfulgt av Sunndal, Bamble, Tønsberg og Rana.


Se hele tabellen til SSB her.Industrien drar opp

Industrikommuner og store byer kommer dårlig ut på statistikken. Eksempelvis ligger Mongstad-anlegget i Lindås kommune. Den kraftige økningen i Hammerfest sine utslipp skyldes oppstarten av LNG-anlegget på Melkøya. For hele perioden 1991 - 2007 har utslippene økt med 6807 prosent i kommunen, som har rundt 9000 innbyggere. Utslippsøkningen i Tysvær skyldes oppstart av gasskraftverket på Kårstø.Økning skyldes veitrafikk

Statistikken viser at klimagassutslippene har økt i fire av fem kommuner. Økningen skyldes i hovedsak veitrafikk. I Oslo har klimagassutslippene økt med 22 prosent, og det er bilene som har størstedelen av skylda. For landet som helhet gikk utslippene fra veitrafikk opp fra 7,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 1991 til 10,3 millioner tonn i 2007. Det er en vekst på 35 prosent siden 1991 og 2,4 prosent siden 2006.


— Hvis Norge skal klare å kutte sine klimagassutslipp, må vi tørre å ta tak i transporten, som nest etter oljeindustrien er den største forurenseren. I og rundt de største byene er det gode muligheter for å gjøre kollektivtrafikken konkurransedyktig og mer attraktiv enn bilen, hvis politikerne tør å satse, sier Åshild Lappegård Lahn i, fagmedarbeider i Natur og Ungdom, til NTB.


Norske klimagassutslipp var i 2007 de høyeste noen gang, hele 3 prosent mer enn året før og nesten 11 prosent mer enn i 1990.