Hampdyrkere anmelder seg selv

ET STED I VESTFOLD (Dagbladet): - Her er planta norsk landbruk trenger, sier Gjermund Kjeldsen i Foreningen for norske hampebønder. På rad og rekke står cannabisplantene som er forbudt i Norge. I dag kjøres hele avlingen til politiet - for cannabisdyrking er ulovlig i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET STED I VESTFOLD (Dagbladet): - Her er planta norsk landbruk trenger, sier Gjermund Kjeldsen i Foreningen for norske hampebønder. På rad og rekke står cannabisplantene som er forbudt i Norge. I dag kjøres hele avlingen til politiet - for cannabisdyrking er ulovlig i Norge. # Av HANS BÅRDSGÅRD # - Hamp er en viktig naturressurs, og kan erstatte ikkefornybare plast- og glassfiberprodukter, sier Kjeldsen.

Et sted i frodige Vestfold vaier en åker med høyreiste, grønne stilker. Frø av planta er funnet i det 1300 år gamle Osebergskipet, lenge før poteter kom inn i norsk landbruk.

Cannabis - nærmere bestemt industriell hamp - er fortsatt ønsket av norske bønder, men er totalforbudt.

Åkeren er anlagt av Foreningen for norske hampebønder, som mener hamp kan bli et viktig nisjeprodukt for norsk landbruk.

Åkerens eier ønsker å være anonym: Selv om hamp er en cannabisvariant helt uten narkotisk verdi, er det nemlig stemplet som forbudt narkotisk stoff.

Hamp har mange bruksområder: Barkefibrene er lengre enn trefiber, og planten ble opprinnelig brukt til tau og tekstiler. Blader og skudd er godt dyreftr, og stilken kan brukes som dyrestrø.

De Grønne i Vestfold støtter hampebøndene sine, og går til stortingsvalg på fri hamp.

- Er fri hasj neste skritt?

- Nei. Hamp handler om økologi, miljøvern og bærekraftig landbruk, uten overproduksjon, sier førstekandidat Bjørn Kaupang.

I dag er det innhøsting på åkeren: Hampebøndene kjører hele avlingen til Tønsberg politistasjon.

- Der vil vi anmelde oss selv, for å sette fokus på lovverket, sier Gjermund Kjeldsen og den anonyme åkereieren.

HAMP FOR NORGE: Gjermund Kjeldsen står midt i hampåkeren i Vestfold. -Hamp handler om økologi, miljøvern og bærekraftig landbruk, sier han.