Hamre fikset supertravere for vennen Flatland

Generalprøven på Hamre-saken står tirsdag. Da vil også forholdet mellom Hallvard Flatland og Atle Hamre stå sentralt. Dagbladet avdekker i dag hvor tett forbindelsen er mellom de to kjendisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atle Hamre er Hallvard Flatlands mellommann i hyttesaken, men også som hestekjøper.

Registre Dagbladet har fått tilgang på, viser at Hamre har skaffet Flatland minst seks stjernehester. Den ene av dem, Kendrick Hanover, ble solgt til stor fortjeneste. Men det tok lang tid før salget Hamre gjorde på vegne av Flatland ble registrert.

Først 20. mai - samme dag som Atle Hamre ble varetektsfengslet - meldte Hallvard Flatland inn salget hos Det Norske Travselskap.

Nære venner

Hamre og Flatland er ikke bare forretningspartnere. De er nære venner som fant hverandre gjennom sin store lidenskap: hestesporten.

Hallvard Flatland kom i kontakt med Atle Hamre gjennom sitt arbeid som travmedarbeider i NRK. Superkusken fra Bergen hadde allerede da et noe frynsete rykte etter en stor inkassosak der blant annet torpedoen Espen Lie var involvert. Saken ble kjørt stort i riksavisene under overskriftene «Tøff inkasso» og «Brutalt oppgjør med hesteeier».

Får han betaling?

Atle Hamre er kjent som den i Norge som har de beste kontaktene utenlands for å skaffe gode hester til Norge.

Hallvard Flatland har profittert både penger og ære på Atle Hamres eksepsjonelle nese for gode hester.

Hamre kan i prinsippet ikke eie en eneste hest, siden han er konkurs. Men om Flatland, eller andre hesteiere som nyter godt av Hamres nese for hest, betaler Hamre noe for jobben, vet ingen noe om. Eller som bobestyrer Rune Jensen skriver det:

«Det kan imidlertid synes som om Atle Hamres mellommannsvirksomhet i forbindelse med kjøp av hester ikke er medtatt i regnskapet verken når det gjelder mulige inntekter eller utgifter for Atle Hamre.»

Rune Jensen fortsetter slik: «Det er umulig for undertegnede bobestyrer å ha noen begrunnet oppfatning av omfanget av den mulige fortjeneste som her kan være unndratt beskatning.»

Fire år og hesteeier

I august 1997 gikk Atle Hamre konkurs. Mannen som i løpet av det siste tiåret har eid minst 40 hester er i ferd med å miste sin største inntektskilde. For å kunne fortsette driften dannes et nytt aksjeselskap, Winners Stable AS, hvor kona Trude Hamre er daglig leder og styreformann. Men ifølge bostyrets rapport tyder det meste på at Hamre var insolvent i hvert fall siden 1990. Ekteparet Hamre inngår så tidlig som i 1991 en ektepakt, hvor Trude Hamre får særeie på eiendommen hvor de bor.

Selv om Hamre i prakis er insolvent, beholder han sine kontakter i USA, Danmark og Sverige. Men nå kjøper han ikke hester til seg selv. Stallgutten, Lars Magne Søvik og hans fire år gamle sønn, Preben Søvik, blir plutselig gjengangere i travselskapets registre.

Fra å være en «nobody» i travmiljøet, seiler nå Søvik opp som en av landets største hesteeiere.

Mannen som i løpet av sine første 15 år i travmiljøet har eid rundt 15 hester, står i perioden 1995 fram til i dag oppført med 39 hestenavn. Men i motsetning til andre typiske store og rike hesteeiere, eier Søvik knapt nåla i veggen. Søvik står oppført med en inntekt på fra 85100 til 134800 kroner i perioden 1993- 98, og han har ingen formue.

Et flertall av hestene som Søvik er ansvarlig for, står imidlertid registrert under et stall-pseudonym: «Sweedish Steel». Pseudonymet opprettes i 1994 - før konkursen, men i god tid etter at Hamre i praksis er insolvent.

Stall for videresalg

I travmiljøet opplyses det at pseudonymer brukes når eieren ikke vil ha oppmerksomhet omkring eierskapet.

Utskrifter Dagbladet har fått tilgang på, viser at stallen blir brukt som en mellomstasjon for salg av hester. Nesten alle hestene blir nemlig videresolgt innen et halvt års tid.

Hvem som egentlig eier hestene under pseudonymet Sweedish Steel, er ikke mulig å bringe klarhet i, utfra skriftlige kilder. Men det er klart at Hamre og folk nær ham kjører stallens hester. Også Flatland har åpenbart en forbindelse til Sweedish Steel. Han feirer på seremoniplass når hoppa Mabelle Ås springer inn til andreplass på Bjerkebanen tre dager før Atle Hamre blir arrestert. Mabelle Ås' eier i registeret er ikke Flatland, men Swedish Steel.

- Jeg har verdens beste travtrener, jubler Flatland under feiringen av det han selv karakteriserer som en dobbeltseier overfor mediekorpset.

Vinneren var nemlig Bodacious Woman, som Flatland står som eier av.

Tette bånd

Men det er ikke bare på hestefronten forbindelsen er sterk mellom Flatland og Hamre. Bilen Trude Hamre kjører i - en ny BMW 520i/5/D er leaset av Euro TV AS - et selskap som Hallvard Flatland eier alene.

Og ikke bare hytta i Uvdal har vært «felleseie» for parhestene. Flatlands berømte millioneiendom på Tjøme (hvor han nektet å rive et anneks) blir åpenbart også brukt av Hamre. Bobestyrer i Atle Hamres konkursbo, Rune Jensen, bekrefter at Hamre betalte forsikringspremien for Tjøme-eiendommen - som motytelse for å bruke hytta sommerstid.

Atle Hamre er fortsatt siktet for pengeutpressing. Under etterforskingen skal politiet ha kommet over flere tilfeller av momsunndragelser i forbindelse med hestekjøp. Hvilke hester det er snakk om, har det ikke lyktes Dagbladet å få oversikt over. Men Morten Kjensli, som både er advokat for Hallvard Flatland og Atle Hamre, kommenterte momsunndragelsene på denne måten i Aftenposten:

- Slikt skjer omtrent daglig i hesteverdenen, sa Kjensli.