Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamre i dødens posisjon

LARVIK (Dagbladet): - Det er ikke få ganger politiet har stoppet meg det siste året. Ikke vet jeg hvorfor - de tror vel at jeg kjører rundt med bæreposer med penger i baksetet, sier Atle Hamre (40).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om Hamre-saken hadde vært et travløp ville vi ha befunnet oss på oppløpssida. Med mediekorpset som ivrige tilskuere kjemper politiet og Atle Hamre om seieren. Vinner politiet er Hamre mest sannsynlig ferdig som travkusk. Han ligger i dødens posisjon.

Hamre står foran stallen på Ulleberg gård. Det var hit han ble forvist da Thor Christensen i 1992 bestemte seg for å avslutte samarbeidet med travtreneren.

Dette var opptakten til det som skal ha vært et flere års utpressingshelvete for skipsredersønnen Christensen. Politiet tror det er Hamre som står bak.

Teller ned

- Jeg er uskyldig, har Hamre hele tida hevdet.

Utpressingssaken

I januar 1993 mottok skipsreder Thor Christensen et trusselbrev med krav om 500 000 kroner. Etter samråd med sin advokat, Sverre A. Holm, gikk Christensen til politiet i februar 1999.
20. mai i fjor ble travkusk Atle Hamre varetektsfengslet, siktet for utpressing eller medvirkning til utpressing mot Thor Christensen. Hamre var varetektsfengslet i ti uker.
Et salg av Christensens hytte i Ulvdal står også sentralt i saken. For hytta betalte TV-kjendis Halvard Flaltland 600 000 kroner til Hamre, men fikk seinere 200 000 kroner i rabatt av Christensen. Sistnevnte mottok imidlertid aldri pengene, og vant tilbake hytta da saken var i retten i fjor høst.

På hodet har han gullhjelmen. Et bevis på at hans hesteeiere ser på ham som den beste. På parkeringsplassen står hans blå Volvo S80 med påskriften «Atle Hamre - World Cup Winner». I baksetet ligger boksehanskene. Før hver runde i retten skal han banke ut aggresjonen på sandsekkene i treningsstudioet i Sandefjord.

- Jeg tør ikke bokse kamper mens rettssaken pågår. Det tar seg jo ikke akkurat bra ut å komme i retten med blått øye.

Hamre går bort til hestene som står og hviler før helgas storløp, Åby Stora Pris i Göteborg. Fra lomma tar han fram stoppeklokka, og lar den pendle mellom øynene til en av unghestene.

- Nå teller vi ned til rettssaken. Du og jeg. Vi er kompiser, vi, sier han til hesten, som svarer med å bite tak i jakka hans.

Rike partnere

Politiet har endevendt stallen, privateiendommen og alle tenkelige steder der Hamre kunne ha gjemt utpressingspengene. Så langt har det vært resultatløst.

Traverne Hamre har importert har gjort bergenseren til en av Norges mestvinnende og best betalte kusker. Kjente navn som TV-kjendis Hallvard Flatland og motemillionæren Lennart Bäverholm er blant samarbeidspartnerne. Hamre er kjent for å knytte kontakt med pengesterke eiere.

- Det siste året har jeg ligget litt lavt. Selv om jeg fortsatt vinner på banen har jeg tapt utenfor. Etter det som har skjedd er det ikke like lett å knytte hesteeiere til mitt navn, sier Hamre.

Slu og taktisk

Hamre er urokråka i travsporten. Han er et midtpunkt utenom banen, og slu og taktisk når startbilen slipper hestene. I rettssalen er han kjent, men han er ikke domfelt for alvorlige forbrytelser. Det har gjort at travmiljøet fortsatt har tillit til ham.

- Hva med hesteløp i de seks ukene rettssaken varer?

- Jeg får jo trent hestene om morgenen og kvelden. I tillegg har vi fri hver onsdag. Det er ikke jeg som har ordnet det slik, men da får jeg i hvert fall kjørt kveldsløpene på Bjerke. Det kan være greit å tjene inn litt penger slik at en har noe å betale advokatene med.

- Det siste året har vært vanskelig, men jeg har klart det. Jeg skal klare meg i framtida også. Jeg er en fighter, sier den utpressingstiltalte travkusken.

[email protected]

#

GODE VENNER: Utpressingssiktede Atle Hamre forbereder seg til rettssaken sammen med hestene. - Hestene har støttet meg. Jeg blir lei meg når folk stempler meg som skurk, sier Hamre, som har kjørt inn 53 millioner kroner i sin karriere.