Coronaviruset

Hamrer løs mot Tegnell: - Ønsketenkning

Annika Linde var statsepidemiolog i Sverige fra 2005 til 2013. Nå hamrer hun løs mot sin etterfølger Anders Tegnell i et intervju med britiske The Telegraph.

KRITISERES: Nok en gang øker coronasmitten i Sverige. Nå blir statsepidemiolog Anders Tegnell kritisert av sin forgjenger. Foto: AFP/NTB
KRITISERES: Nok en gang øker coronasmitten i Sverige. Nå blir statsepidemiolog Anders Tegnell kritisert av sin forgjenger. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Den tidligere svenske statsepidemiologen Annika Linde har nok en gang kritisert Sveriges coronastrategi i utenlandske medier, skriver Expressen.

I et intervju med britiske The Telegraph uttaler Linde, som var statsepidemiolog i Sverige mellom 2005 og 2013, at Sverige ikke var forberedt på en bølge to av coronapandemien.

Hun retter med det kritikk mot sin etterfølger, nåværende statsepidemiolog Anders Tegnell.

HOLDER STENGT: Oslo kommune har innført strenge tiltak i november, og det vil trolig være strengt helt til jul. Video: NTB Vis mer

- Ønsketenkning

- Ønsketenkning har styrt svenske beslutninger i altfor stor grad, sier Annika Linde til The Telegraph.

Sveriges statsminister Stefan Löfven hasteinnkalte mandag ettermiddag til pressekonferanse, for nå må Sverige virkelig stramme inn.

Landet sliter nok en gang med kraftig økning i antall smittetilfeller, og antall sykehusinnleggelser og covid-19-dødsfall øker.

Til nå har mer enn 177 000 svensker fått påvist coronavirussykdom. Covid-19 har krevd 6 164 menneskeliv.

På pressekonferansen i dag ble det offentliggjort at svenske myndigheter nå skjerper reglene for sosial kontakt.

Fra og med 24. november kommer maksimalt åtte personer til å få samles.

- Dette er et veldig tydelig og skarpt signal, sier Löfven.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

- Håpet han hadde rett

En kraftig andre bølge av coronapandemien i Sverige kommer ikke overraskende på tidligere stasepidemiolog Linde.

Ifølge The Telegraph sier hun at hun alltid har trodd at Sverige vil bli rammet av en ny bølge - og at den ville være sterkere enn den første.

Hun stiller seg svært kritisk til Folkhälsomyndighetens og statsepidemiolog Tegnells coronastrategi.

- Jeg håpet at han hadde rett. Det ville ha vært bra. Men han fikk ikke rett, sier hun om Anders Tegnell og fortsetter:

- Nå har vi en høy dødsrate, og vi har ikke sluppet unna en ny bølge. Immunitet kan utgjøre en liten forskjell, men ingen stor forskjell, sier Linde.

UFORSIKTIG: Liverpool-stjerna Mohamed Salah skal ha blitt coronasmittet etter dette. Video: NTB / Abdallah.ali22. Vis mer

«Feilvurdering»

Hun mener svenske helsemyndigheter burde ha vært bedre forberedt.

- Svenske myndigheter har alltid vært trege. I steden for å være proaktive, har de løpt etter viruset, og viruset har klart å spre seg i overdreven grad før de handlet, sier Linde til den britiske avisa.

Allerede i vår ga den tidligere statsepidemiologen uttrykk for at hun heller ville ha sett Sverige stenge fullstendig, og kalte strategien «en feilvurdering».

Linde mener at «store fester» på seinsommeren ikke burde ha blitt tillatt, og hun tar til orde for at bruk av munnbind bør innføres i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer