Hamrer løs på Hareides kirkestøtte

- Vanvittig, sier opposisjonen om at miljøvernminister Knut Arild Hareide gir 500 000 miljø-kroner til kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hareides støtte til kirkelig miljøarbeid ble gårsdagens snakkis på Stortinget. Miljøvernministeren har bevilget en halv million til såkalte «grønne menigheter», og vil trolig doble beløpet neste år.

Samtidig har Bellona fått kuttet sin støtte med 200 000 kroner.

Ifølge statsråden skal menighetspengene brukes til ulike formål, for eksempel utvikling av miljøvennlige gravkranser, plenarbeid og holdningsskapende arbeid.

- Kirkens tenkning på miljøområdet er så spennende, sa Hareide til Aftenposten.

Det har han kanskje rett i. Avisa sjekket nemlig kirkens miljøsider på nettet. Der lanseres blant annet miljøbønn for meitemarkene - våre «små søstre og brødre i komposten».

- Smøring

Hareides kirkestøtte møter tung skyts fra opposisjonen. Arbeiderpartiets energi- og miljøtalsmann Rolf Terje Klungland mener bevilgningen er et valgkamp-utspill for å smigre grunnfjellet i Kristelig Folkeparti (KrF). Neste uke krever Klungland en redegjørelse i Stortingets spørretime.

- Miljøvern er et fag, noe miljøorganisasjoner som Bellona viser daglig. Det er helt vanvittig å gjøre prosjektstøtten til miljøarbeid til et politisk valg, sier han til Aftenposten i dag.

Klungland får bred støtte fra andre opposisjonspolitikere.

SVs Øystein Djupedal mener miljøstøtten til kirken framstår som «smøring for å tekkes miljøer som antas å stå KrF nær».

Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Øyvind Korsberg mener kirkestøtten er «uhørt», og hevder Hareide misbruker stillingen sin.

Kirkerådets direktør Erling Pettersen, som sendte søknaden om miljøstøtte, hevder på sin side at kirken samarbeider med en rekke miljøorganisasjoner.

FÅR SKARP KRITIKK: Knut Arild Hareides miljøbevilgning til grønne menigheter faller i dårlig jord hos opposisjonen.