Svein Ludvigsen

Hamret løs mot Ludvigsen. I dag vil han be om full frifinnelse

Statsadvokaten krever 5,5 års fengsel for Svein Ludvigsen. I dag vil forsvarerne hans be om full frifinnelse.

ALVOR: Det var en alvorstunget og av og til oppgitt Svein Ludvigsen som lyttet til statsadvokatens og bistandsadvokatenes prosedyre i Nord-Troms tingrett i går. I dag vil hans forsvarere be om full frifinnelse. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
ALVOR: Det var en alvorstunget og av og til oppgitt Svein Ludvigsen som lyttet til statsadvokatens og bistandsadvokatenes prosedyre i Nord-Troms tingrett i går. I dag vil hans forsvarere be om full frifinnelse. Foto: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Det var en hard virkelighet som traff tidligere fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett i går.

DIREKTE: Det ble en tøff prosedyre fra både statsadvokat Tor Børge Nordmo og bistandsadvokat for en av de fornærmede, Gunhild Bergan. Foto: Henning Lillegård
DIREKTE: Det ble en tøff prosedyre fra både statsadvokat Tor Børge Nordmo og bistandsadvokat for en av de fornærmede, Gunhild Bergan. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Etter ti fullførte rettsdager, kom påstanden fra både statsadvokaten og de tre bistandsadvokatene i saken. Ludvigsen virket å være opplagt fra starten av dagen, og noterte flittig.

Da han ble møtt med knallharde karakteristikker fra aktoren og advokatene, ble han høylytt oppgitt og så ukomfortabel ut på tiltalebenken. Det ble en nådeløs dag for 72-åringen i retten. I morgen er det imidlertid hans forsvarere som holder sin sluttprosedyre, der de skal argumentere for sitt syn i saken.

Ber om frifinnelse

Svein Ludvigsen har hele tida nektet straffskyld etter tiltalen. I dag er det hans forsvarere som skal holde sin avsluttende prosedyre. Der vil de be om frifinnelse på alle punkter.

PROSEDYRER: Ludvigsens advokater Kai Vaag og Per Zimmer holder i dag sin prosedyre, der de skal argumentere for Ludvigsens uskyld. Foto: Henning Lillegård
PROSEDYRER: Ludvigsens advokater Kai Vaag og Per Zimmer holder i dag sin prosedyre, der de skal argumentere for Ludvigsens uskyld. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Vårt syn på denne saken kommer vi tilbake til, men først og fremst skal vi be om frifinnelse på alle punkter, sier forsvarer Kai Vaag til Dagbladet.

- Hvordan reagerer Ludvigsen?

- Det er en streng påstand, men det har vi forberedt ham på gjennom de signaler aktor har gitt gjennom saken, sier han.

Ludvigsen har gjennom hele saken nektet straffskyld. Forsvarerne hans mener det sentrale spørsmålet i saken er om Ludvigsen har misbrukt et overmaktsforhold, sin stilling som fylkesmann, eller utnyttelse av sårbar situasjon. Han har erkjent tre tilfeller av seksuell omgang med en av de fornærmede, men hevder alle disse skjedde etter at han hadde gått av som fylkesmann.

LUDVIGSEN-SAKEN: Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim tror alle potensielle utfall fra Ludvigsen-saken vil få dramatiske konsekvenser. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Gjennom saken har det blitt lagt mye vekt på det Ludvigsen beskriver som et livslangt engasjement for svake personer.

- Er alt det jeg har gjort i mitt yrkesaktive liv, er hele det livet i ferd med å bli mistenkeliggjort? Tror folk det har vært seksuelle motiv og overgrepsmotiv? spurte han seg under sin frie forklaring.

- Monster

Retten fikk i dag høre prosedyrene fra både statsadvokaten og bistandsadvokatene. Bistandsadvokat Gunhild Bergan sa at hennes klient så på 72-åringen som et «monster».

- Min klient representerer noen av de svakeste i samfunnet. Det Ludvigsen har gjort er særdeles grovt. Det er helt ufattelig grovt, etter min syn. Det er bare én som har skyld i dette. Det er Svein Ludvigsen, sier Bergan, bistandsadvokaten til mannen (25) som sier at Ludvigsen utnyttet ham seksuelt i seks år.

Hun la ned påstand om erstatning for varige men på 573 025 kroner og en oppreisningserstatning på 350 000 for hennes klient, som har hatt store psykiske problemer etter hendelsene. De to andre bistandsadvokatene mente at 175 000 ville være et passe nivå til oppreisning for deres klienter.

- Hykleri av verste sort

Det ble slått med hardt mot Ludvigsen.

- Dette er en overlagt handling. For å bruke reine ord for pengene: Det er en person som går systematisk til verks mot de svakeste i samfunnet for å få utløp for egne behov. Det er et hykleri av verste sort når man vet det engasjementet han har vist for disse utsatte gruppene og er etter min oppfatning svært skjerpende, sier Ole-Magnus Strømmen, bistandsadvokat for den lettere psykisk utviklingshemmede fornærmede.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo mener Svein Ludvigsen må dømmes etter alle postene i tiltalen mot ham for å ha utnyttet sin stilling, overmaktsforhold eller sårbar situasjon til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge mannlige asylsøkere.

- Han har hatt en usedvanlig høy stilling. Det er annerledes enn en lege, lærer, prest eller fotballtrener, sier Nordmo.

- Manipulasjon og press

Overfor Dagbladet begrunner han påstanden på 5,5 års fengsel slik:

- Det er på bakgrunn av den høye stillingen, antall fornærmede og antall overgrep satt i sammenheng med rettspraksisen som foreligger.

Mannen har forklart seg om mange titalls seksuelle hendelser, mens Ludvigsen bare har fortalt seg om tre - etter han var ferdig som fylkesmann.

Statsadvokaten argumenterte for at Ludvigsen aldri hadde oppnådd kontakt med de tre fornærmede om det ikke var for at han var fylkesmann. Han mener også samfunnstoppens endrede forklaring svekker hans troverdighet. I åtte avhør i løpet av fjoråret, fortalte aldri Ludvigsen at han hadde hatt seksuell omgang med en av de fornærmede.

- Måtte forklare seg slik

NEKTER: Den 25 år gamle fornærmede i saken har forklart at han har blitt seksuelt utnyttet gjentatte ganger gjennom seks år og krever over 800 000 i erstatning. Ludvigsen nekter straffskyld. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
NEKTER: Den 25 år gamle fornærmede i saken har forklart at han har blitt seksuelt utnyttet gjentatte ganger gjennom seks år og krever over 800 000 i erstatning. Ludvigsen nekter straffskyld. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix Vis mer

Det erkjente han først under sin forklaring i rettssaken, blant annet på grunn av et bilde som viser at han gir en av de fornærmede oralsex.

- Hovedpoenget er at han har endret forklaring. Han har forklart seg uriktig på et tidspunkt overfor politiet. Det er liten grunn til at han nå sier sannheten. Han måtte gi en sånn forklaring for å bli trodd i om bildet, sier Nordmo.

Ludvigsen forklarte i avhør at han hadde falt ut av badet på et hotellrom da bildet ble tatt. Dette har han innrømmet var løgn.

Under sin egen forklaring for retten knyttet han den løgnen til seksuell skam og hans oppvekst i ei annen tid i et lite, religiøst samfunn.