Kina

Hamstre-melding skaper panikk

Kinesiske myndigheter forsøker å berolige befolkningen - igjen.

DYRERE: I Kina har prisene på grønnsaker steget kraftig den siste tida. Bildet viser et grønnsaksmarked i Guangxi. Foto: AFP/ NTB
DYRERE: I Kina har prisene på grønnsaker steget kraftig den siste tida. Bildet viser et grønnsaksmarked i Guangxi. Foto: AFP/ NTB Vis mer
Publisert

Kinesiske myndigheter forsøker nå å berolige innbyggerne, etter at panikkliknende meldinger har spredt seg i sosiale medier.

Nylig ble kineserne bedt om å lagre mat og nødvendige varer. Årsaken er høye grønnsakpriser, avlinger ødelagt av ekstremvær, og potensielt strengere coronatiltak.

Det er dette som nå skaper panikk.

- Sjokkert

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har dette satt i gang spekulasjoner blant brukere av det kinesiske sosiale mediet Weibo.

Spekulasjonene har i stor grad dreid seg om frykt for krig mellom Kina og Taiwan, på grunn av dem økte spenningen mellom partene.

Blant annet skal en uverifisert video av et tog lastet med stridsvogner ha spredt seg, skriver Australian Financial Review.

- Da jeg sjekket telefonen min på tirsdag, ble jeg sjokkert. Alle vennene mine hadde postet WeChat-meldinger om advarselen. Vi pleier vanligvis ikke å bekymre oss over slike ting, sier en kontoransatt Shanghai-innbygger til avisa.

- Garanterer tilstrekkelig tilgang

Som et resultat av panikken, har kinesiske myndigheter igjen gått ut for å forsøke å berolige innbyggerne.

Tidligere har kommunistpartiets avis, Economic Daily, bedt innbyggerne om å ikke «la fantasien fare», og begrunnet hamstre-oppfordringen med at folk skulle unngå å havne i en nedstengning uten å ha tilgang på varer som ris og grønnsaker.

- Basert på den nåværende situasjonen, kan vi garantere tilstrekkelig tilgang til daglige nødvendigheter, sier Zhu Xiaoliang ved det kinesiske handelsdepartementet i en fersk uttalelse.

I en artikkel i kommunistparti-eide Global Times, går myndighetene langt i å dysse ned alvorlighetsgraden av hamstre-advarselen.

- Denne har vært planlagt en stund. Målet er å sørge for at folk får tak i det de trenger gjennom vinteren og våren, sier Guan Lixin.

Prisene doblet

Økonomien i landet er preget av flyktige matvarepriser. Det er vanlig at prisene, spesielt på grønnsaker, øker gjennom vintrene, men i år er situasjonen annerledes.

Kina har i likhet med mange andre land i verden vært hardt preget av ekstremvær det siste året. Seinest ble Shandong-provinsen rammet av uvær i oktober. Det har ført til ødelagte avlinger i en region som står for det meste av landets grønnsakproduksjon.

Prisen på varer som agurk, spinat og brokkoli skal ha doblet seg fra begynnelsen av oktober.

I tillegg til ekstremværet, har de vedvarende og strenge coronarestriksjonene i landet, hatt en negativ konsekvens for Kinas økonomiske vekst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer