Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamstrer før blokaden

Norske bilister fyller tanken før mandagens aksjoner. Protestene i Europa gir resultater - i dag lovte nederlandske myndigheter 2,8 milliarder kroner i drivstoff-subsidier til transport-næringa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere steder i Norge er det køer foran pumpene og tendenser til hamstring. Lastebil-aksjonistene lover blokade fra og med mandag. Oljeterminaler i Oslo, Fredrikstad, Tønsberg og Stavanger vil bli rammet, ifølge TV2.no. Også lastebileiere i Hordaland vil stenge utkjøringen fra tankanlegg. Da tar det ikke lang tid før bensinstasjonene tørker ut.

- Vårt eget forbund er altfor puslete. Å komme fra finansministeren med null i resultat holder ikke, sier aksjonsleder i Hordaland, John Kjell Fjeld til Bergens Tidende.

Venter på statsbudsjettet

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) velger å vente med aksjoner til 11. oktober for å se an statsbudsjettet. Dersom ikke bensinprisen senkes med minst to kroner, blir all varetransport i Norge stoppet.

Den siste uka har det vært kaos på veiene i flere europeiske land. Mest oppmerksomhet har det vært i England hvor politiet til slutt måtte gripe inn for å bryte blokadene. Aksjoner har det også vært i Frankrike, Tyskland, Polen, Portugal, Belgia, Sverige og Italia - for å nevne de som har fått mest oppmerksomhet.

Nederland ga etter

Hittil har kun franske myndigheter gitt etter og lovet 15 prosent lavere drivstoffpriser. Tyskland og England har nektet å diskutere med aksjonistene, og bedt andre EU-land legge seg på samme harde linje.

I dag ga nederlandske myndigheter etter for kravene etter nærmere en uke med protester, stengte veier og store forsinkelser. Ifølge nederlandsk TV vil transport-industrien få subsidier verdt 2,8 milliarder kroner. Dette skal kompensere for høye priser siden nyttår. I likhet med i Norge, utgjør belgiske avgifter rundt 70 prosent av bensinprisen.

Den nederlandske finansministeren står ikke bak regjeringas beslutning. Han frykter at lastebilsjåførene skal tro at ulovlige blokkader er en god løsning på høye drivstoff-priser.

Bensintom på få dager

SV-leder Kristin Halvorsen ønsker ikke europeiske tilstander i Norge etter helga.

- Blokaden vil være en ulovlig aksjon. Politiet må gripe inn og sørge for at anleggene ikke stanser utkjøring av bensin, sier SV-leder Kristin Halvorsen ifølge NTB.

Aksjonsgeneral Knut Enger forteller at fem oljeterminaler blir blokkert fra mandag.

- Jeg håper at bensinstasjonene går tomme. Jo fortere stopper landet, sier Enger til TV 2.

Oljelagrene kan gå tomme allerede i neste uke ifølge Bensinforhandlernes forbund.

VANT MILLIARDER: I går tutet lastebilsjåførene i hornet mens regjeringa diskuterte bensinpriser. I dag kom milliard-gaven.
VENTER IKKE PÅ POLITIKERNE: Mens lastebil-forbundet venter på statsbudsjettet, lover aksjonsleder Knut Enger blokade fra mandag. Her i samtale med SP-Enoksens rådgiver.