Hamstrer kamphunder

Du kan fortsatt lovlig kjøpe amstaff, og nordmenn hamstrer rasen. Årsaken er at de skal forbys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt lov å skaffe seg en amstaff-hund, en liten stund til. Men justisdepartementet jobber på spreng med å få de nye forskriftene ferdige, trolig i løpet av første kvartal.

1. januar i år trådte den omstridte nye hundeloven i kraft. Fra den dagen vil blant annet amstaff-hunder være forbudt, trodde mange. Slik er det ikke. Den omstridte hunderasen vil bli forbudt, men er det ikke ennå.

Forklaringen er denne: Hvilke hunderaser som ikke lenger er lov å avle, holde eller føre inn til Norge skal ikke reguleres gjennom selve lovteksten, men av en forskrift til loven. Og mens lovmakerne klarte å bli ferdige med selve loven innen tidsfristen, er forskriften ennå ikke ferdig.

- Så lenge det er de gamle forskriftene som gjelder er det fire hunderaser som er forbudt, og amstaff er fortsatt lov å selge, sier informasjonsrådgiver i Justisdepartementet Gunnar A. Johansen til Dagbladet.no.

Pit Bull Terrier, Fila Brasileiro, Toso Inu og Dogo Argentin er forbudt etter de gjeldende forskriftene.

Hamstrer

Ferske tall fra Norsk Kennel Klub viser at fjoråret ble brukt til å hamstre amstaff før forbudet kommer.

I fjor ble det solgt 462 amstaff-hunder, opplyser organisasjonssjef Øystein Eikeseth til Dagbladet.no. Det er en økning på over 50 prosent i forhold til året før.

- Det er vanskelig å fastslå årsaken, men det er ikke umulig at det har med det kommende forbudet å gjøre, sier Eikeseth.

Antall nordmenn som kjøper seg hund varierer lite, i fjor skaffet 24.440 av hund.

De mest populære hundene i Norge er schäfer, norsk elghund (grå), engelsk setter, boarder collie, og golden retriever. Amstaff ligger på 13. plass.

FORBYS: American Staffordshire, Amstaff, blir forbudt i Norge, men er fortsatt lovlig. Denne Amstaffen, Cheyenne, ble beslaglagt i Frankrike i juni 2000. Hunden bet i hjel en 86 år gammel kvinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer