Hamstrer munnbind

I USA hamstrer folk munnbind som beskyttelse mot den varslede pandemien. Norske myndigheter anbefaler foreløpig ikke bruk av slike bind.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I USA har selskap som leverer slike bind til både sykehus og apotek økt produksjonen så mye de kan. Kundene er både myndighetene selv, sykehus og privatpersoner, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vurderes

Her i Norge er spørsmålet om bruken av munnbind fortsatt til vurdering. Det er en del av beredskapsplanen mot pandemier som er under utarbeidelse i Sosial- og helsedirektoratet. Foreløpig er det bare på sykehus og ved andre helseinstitusjoner at slike munnbind brukes.

-  Munnbindene som brukes på sykehus er tette og derfor de mest effektive. Vi anbefaler at alle som behandler pasienter med alvorlig influensa bruker slike bind. Men de er svært ubehagelig å gå med, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Tvilsomme

Mindre tette bind, som ikke er så effektive, er også å få tak i. Men kan i visse tilfeller øke risikoen for å bli smittet, i stedet for å redusere den.

-  Slike bind, når man går med dem lenge, blir fort fuktige. Det fører til at de glir ned, slik at de må rettes på. Dermed berører folk bindet mange ganger om dagen, og de risikerer faktisk å få overført smitten på den måten. Vi anbefaler ikke vanlige mennesker å ta i bruk slike bind. Det kan tenkes at slike bind kan bli nyttige, i spesielle situasjoner under en pandemi, men det spørsmålet har vi ikke vurdert ferdig ennå, sier Nøkleby.

Influensa, både den som kommer i vinter, og den verdensomspennende epidemien som er varslet av FN, vil smitte på to måter. Enten ved at folk hoster og nyser på hverandre, eller ved at smitten overføres ved berøring.

Normalt salg

Norsk Medisinal Depot, som selger og leverer slike munnbind, har ikke merket økt etterspørsel etter disse produktene.

-  Vi har ikke registrert økt salg av munnbind, verken til sykehus eller andre. Vi har heller ikke gjort noe for å øke lagrene våre, i vente av en eventuell hamstring. Vi har, om det blir nødvendig, både god og lett tilgang på slike produkter, sier administrerende direktør i NPD, Jan Tore Føsund.

I USA, som i Norge, skjer det en storstilt hamstring av influensamedisinen Tamiflu. Det har ført til at selskapet som produserer Tamiflu, sveitsiske Roche Holding AG, har stoppet alle leveranser til alle private selskaper i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer