POSE-KUNST:  Den slovenske kunstneren Miha Artnak (t.v) og en assistent lager et plastikkpose-monster utenfor EU-parlamentet i Brussel, for å demonstrerer mot det de mener er for stort forbruk. Om de har betalt poseavgift, vites ikke. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix
POSE-KUNST: Den slovenske kunstneren Miha Artnak (t.v) og en assistent lager et plastikkpose-monster utenfor EU-parlamentet i Brussel, for å demonstrerer mot det de mener er for stort forbruk. Om de har betalt poseavgift, vites ikke. Foto: Francois Lenoir/Reuters/ScanpixVis mer

Hamstrer plastposer for å slippe avgift

Bare Sparkjøp i Bergen har kjøpt én million poser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På årets statsbudsjett er den nye plastposeavgiften på 1 krone og 50 øre per pose beregnet å gi en milliard kroner i inntekter. Men staten får neppe inn mange avgiftskroner fra plastposer i 2015, skriver Sunnmørsposten.

Dagligvarebransjen fyller nemlig sine lagre med avgiftsfrie poser. Det dreier seg om mange titalls millioner poser. Norges største produsent av bæreposer i plast, Bacaplast på Fana utenfor Bergen, bekrefter hamstringen.

Kjøpt en million poser - Det er ikke tvil om at bransjen nå hamstrer før plastposeavgiften blir innført. Sparkjøp her i Bergens-området har alene kjøpt en million plastbæreposer hos oss den siste tiden, sier daglig leder Atle Flesland til Sunnmørsposten.

Kilder opplyser til avisen at REMA 1000 har flere konteinere med mange millioner bæreposer underveis fra Kina.

Hvordan innkreving av avgiften skal skje, er ikke avgjort, men Toll- og avgiftsdirektoratet er helt tydelig i sin anbefaling til departementet om at avgiften behandles som alle andre avgifter. Det betyr at avgiften ilegges i det øyeblikket varen føres inn i landet eller når den kjøpes fra en produsent.

Klar til 15. mars Det betyr at alle poser som er kommet inn i landet innen avgiften innføres, er avgiftsfrie.

- Vil vil ta stilling til alle sider av denne saken når vi har gått gjennom høringsuttalelsene. Vårt mål er å få denne avgiften klar til 15. mars slik Stortinget har bedt om, sier statssekretær Jon Georg Dale i Finansdepartementet.
(NTB)