Hamstrer til kjøttmangel

I Sverige har EUs tiltak mot munn- og klovsyke fått folk til å tømme kjøttdiskene. I løpet av neste uke kan det bli kjøttmangel over kjølen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøtthamstringen har begynt i Sverige. Enkelte steder er diskene mindre enn halvfulle og i løpet av neste uke regner butikkeiere med at det vil merkes over hele landet. EUs transportforbud betyr at slaktebilene ikke får dra fra gård til gård og hente dyr. De får bare dra til ett fjøs og dra rett tilbake til slakteriet. Dermed blir det ulønnsomt å hente dyr til slakteriene.

Rasjonering til helgen

- Vi må begynne å rasjonere kjøtt til helgen. Nå er det bare tre kilo per kunde, sier Håkan Gunnarsson ved matbutikken Maxi i Ronneby til Expressen.

Ved flere matbutikker har kundene begynt å hamstre kjøtt, særlig svinekjøtt.

- Kjøttmangel

Storleverandøren Swedish Meat regner med at det blir en viss kjøttmangel mot slutten av uka.

- Hvis kundene tar det litt med ro bør vi klare situasjonen ganske bra, men begynner folk å hamstre kan det bli store problemer, sier Stefan Claesson i Swedish Meat.

Det omtalte kjøttfjellet i EU er ikke så stort som folk tror, det dreier seg om tre hekto per innbygger.

Har du planer om å reise på handletur til Sverige er faren stor for at du kommer til tomme kjøttdisker.

Billige svenske kroner

Samtidig som norske myndigheter kvier seg for å innføre importforbud av landbruksprodukter fra EU, er svenskekrona rekordbillig. Kursraset i telefongiganten Ericsson har ført til at du nå får en svensk hudnrelapp for 89 norske kroner. Det kan føre til rush over grensa til helga for å handle billig svensk kjøtt.

HAMSTRER: Svenskene frykter kjøttmangel og har startet hamstringen. Det har ført til at flere butikker vurderer rasjonering av kjøtt.
<B>SUPERBILLIG: Det er superbillig for nordmenn å handle i Sverige nå. Du får 100 svenske kroner for 89 norske.