Hamstret for 23 milliarder

Telenor-sjef Tormod Hermansen har de siste fem årene brukt mer enn 23 milliarder kroner på å kjøpe eierandeler i utenlandske selskaper. Hermansens plan er å bruke ytterligere noen milliarder på oppkjøp før selskapet børsnoteres til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hermansen har to mål:

  • For det første å hente ut kjempegevinster i umodne markeder.
  • For det andre å gjøre selskapet lekkert for framtidige eiere.

Målene forsøker sjefen for det statseide teleselskapet å nå ved å bruke milliarder av lånte kroner.

Mer på gang

Gårsdagens oppkjøp av det thailandske teleselskapet TAC for 6,5 milliarder kroner, er tidenes største fra Telenors side. Men rekorden kan fort bli slått. Telenors strateger saumfarer for tida teleselskaper over hele verden, på jakt etter godbitene. Hermansen bekrefter at mer er på gang:

- Forhåpentligvis kommer det snart flere kjøp som vil understreke vår ambisjon om å være et vekstselskap.

Og understreker:

- Jeg vil ikke utelukke at betydelige transaksjoner blir landet i perioden fram til børsnotering.

Drømmegevinster

Så langt har flere av selskapets største utenlandsprosjekter vært formidable suksesser. I hvert fall hvis vi ser på verdien av aksjene.

Milliarden som ble brukt til å kjøpe seg inn i det irske markedet (ESAT Digifone) er blitt til ti. I Russland er en tilsvarende investering tredoblet på tre år (VimpelCom), mens investeringen i Malaysia (DiGi Telecom) på vel 200 millioner dollar, er tredoblet siden aksjene ble kjøpt i oktober i fjor.

Hermansen drømmer om samme utvikling i Thailand.

- Vi har gjort en investering som er i tråd med vår internasjonale strategi. Dermed er vi blitt en av Sørøst-Asias mest betydningsfulle aktører innen mobil. Jeg tror dette kjøpet vil representere en betydelig verdiskaping de kommende år.

- Hva med risikoen?

- Dette prosjektet er ikke veldig risikofylt. Det dreier seg om et selskap som er oppe og går i et marked i rask utvikling. Men, selvsagt, det er et fremmed land og en fremmed kultur, så vi gjør dette med en betydelig porsjon ydmykhet.

Advarer

Administrerende direktør Asgeir Myhre i konsulentselskapet Teleplan advarer likevel mot overdreven optimisme.

- Telenor har gjennomført en fornuftig satsing i Europa hvor de har gått inn i modne markeder. Investeringene i Russland, Malaysia og Thailand har en annen profil. Dette er steder som først og fremst er interessert i Telenors kapital. Det vil ta lang tid før Telenor kan eksportere det de virkelig kan til disse landene.

- Så risikoen er langt større utenfor Europa?

- Det er det ikke tvil om, påpeker Teleplan-direktøren som mener Telenor må sørge for å redusere risikoen ved å plassere sine beste folk i nøkkelposisjoner der investeringene foretas.

- Hvis de ikke gjør det, og nærmest spytter inn penger bare for å vise framtidige eiere etter en børsnotering at de har en portefølje i store deler av verden, så blir det hele veldig risikobetont.

torgeir.lorentzen@dagbladet.no

KJØPEKÅT: - Kjøpet av det thailandske mobilselskapet er ikke veldig risikofylt, sier Tormod Hermansen.