Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Hamstret sovemedisiner da det smalt

Ferske tall viser at nordmenn kjøpte sovemedisiner som aldri før da Norge ble coronastengt i mars.

CORONASØVN: Nå skal forskere finne ut av hvordan coronaviruspandemien har påvirket nordmenns søvn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
CORONASØVN: Nå skal forskere finne ut av hvordan coronaviruspandemien har påvirket nordmenns søvn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Tida vil vise om det er snakk om et varig høyere forbruk enn tidligere. Det tallene viser er at folk hamstret sovemedisiner i mars, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

SYKEHUS: En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. Foto: REUTERS/File Photo Vis mer

Ifølge Farmaloggs legemiddelstatistikk økte salget av sovemedisinene Imovane, Stilnoct og Melatonin med henholdsvis 11, 13,9 og 19,5 prosent i mars i år sammenliknet med fjoråret, for deretter å gå ned i april og mai.

Hittil i år har det vært en samlet økning i salget av disse sovemedisinene på 4 prosent sammenliknet med 2019.

Den største økningen er for det ikke vanedannende medikamentet Melatonin, som har en økt omsetning på 13,4 prosent ved utgangen av mai.

- Øker

- Vi ser at sovemedisinbruken øker fra år til år. Generelt har dette sammenheng med at befolkningen blir eldre, for det er de eldre som har mest bruk for sovemedisiner, sier Madsen.

Han er likevel ikke fremmed for at bekymring, frykt, permitteringer og depresjon under coronavirusutbruddet kan gå ut over folks sovehjerter.

Madsen påpeker likevel at norske myndigheter har vært flinke til å slå virusutbruddet ned, og befolkningen har stor tillit til myndighetene.

- Kanskje er angst og søvnmangel mer uttalt i andre land hvor befolkningen ikke stoler på myndighetene. Det vil komme mye forskning om hvordan coronaen har påvirket folks nattesøvn, sier fagdirektøren i Legemiddelverket.

Stor studie

Et internasjonalt nettverk av søvnforskere, med professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen (UiB) som hovedansvarlig i Norge, er i gang med slik forskning.

Målsetningen er å studere hvordan covid-19 pandemien påvirker søvn og våkenhet hos voksne.

Forskerne viser til at covid-19-pandemien har skapt mye stress og angst, frykt for å bli smittet av viruset, bekymringer for venner og familie og redsel for å miste jobben og økonomiske problemer.

Trolig vil også den sosiale isolasjonen, begrenset dagslyseksponering og endringer i daglige rutiner og arbeidsplaner kunne gi store endringer i søvn og døgnrytme under pandemien, mener forskerne.

12-13 land, deriblant Østerrike, Canada, Finland, Tyskland, Frankrike, Norge, Storbritannia og USA deltar i den pågående studien.

HOLDT TALE: Erna Solberg åpnet sentralstyremøtet til Høyre med refleksjoner rundt corona-krisen i Norge. Video: Hoyre.no Vis mer

- Mer søvnproblemer

- Foreløpige tall fra Canada tyder på at sovemedisinbruken har økt under coronapandemien, sier Bjorvatn til Dagbladet.

Det skal være snakk om en nokså tydelig økning som, ifølge professoren, «gir grunn til å heve øyebrynene».

- Det som er veldig tydelig, er at det har vært en økning i søvnproblemer under pandemien.

Bjorvatn utelukker ikke at det finnes mennesker der ute som har fått det lettere under dyna i coronatida.

- Det kan godt tenkes at noen opplever bedre søvn under virusutbruddet. De har kanskje fått en hverdag med mindre mas og stress, sier søvneksperten.

Nå oppfordrer han så mange som mulig til å svare på spørreskjema og delta i den nasjonale studien (se informasjon i egen faktaboks i denne saken).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!