Hamsun-perle kan bli kjøpt av kjendiser

TROMSØ (Dagbladet): Rikfolket i Norge jakter på en unik natureiendom på Hamarøy i Nordland, en idyll i kjernen av Hamsun-land. - Flere kjendiser har meldt sin interesse, bekrefter eiendomsmekler Jan Bøyesen i NOR Eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et stykke mor Norge som skal selges, en naturperle på hele 4450 mål.

For første gang har pengefolkets higen etter eksklusiv natur nådd Nord-Norge.

Verken eieren, Kåre Johnsen på Innhavet, eller mekler Bøyesen vil avsløre hvem som nå lukter på den store eiendommen.

Salget er kontroversielt. I Nord-Norge er det ingen tradisjon for at rikfolk kjøper opp naturen. Slikt skjedde bare langs Sørlandet, trodde folk.

Heller ikke ordfører May Valle på Hamarøy var i går klar over at over 4000 mål av hennes kommune nå er lagt ut til høystbydende.

- Hva er det du sier? svarer hun, når Dagbladet ber om en kommentar.

- Dette er et nydelig område, nå må vi være våkne og følge med på hva som skjer. Men vi har en reguleringsplan som skal ivareta våre interesser, sier Valle.

Siterer Hamsun

I salgsoppgaven spares det ikke på konfekten når eiendommen beskrives: «Trolsk fauna og atmosfære, nydelige svaberg, idylliske badestrender, bratte fjell, store og små vann, myrer og sletter med gress, lyng og mose.» Forholdene skal være ideelle for jakt, fiske, klatring og dykking.

En lyrisk beskrivelse har også fått plass i salgsoppgaven, og poeten har frekt lånt Hamsuns ord fra åpningen av Markens Grøde: «Den lange lange sti over myrene og inn gjennom skogene, hvem har tråkket den?»

Skribenten avslutter sin hyllest til området med disse ord: - Herregud om jeg kunne få være en stund i dette eventyret...

Det blir antydet at salgssummen vil løpe opp i flere millioner kroner.

I dag går det ikke vei inn til eiendommen. Noen få hus er sterkt preget av tidas tann.

Må ha konsesjon

Fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt i Nordland er betenkt over at en så stor natureiendom skal bli fritt vilt.

- Vi ønsker helst lokale eiere. Nærhet til ressursene medfører også vanligvis større respekt for miljøet, påpeker Høgsæt.

Nye eiere må ha konsesjon for å overta eiendommen. Av salgsoppgaven framgår det at det er «kjøpers ansvar og risiko å få konsesjon».

Hamarøy kommune har innført nullgrense for konsesjon, noe som betyr at konsesjon er nødvendig også for å erverve små eiendommer. Bakgrunnen er nettopp å sikre lokal ressurskontroll.

Kommunen er redd for at eiendomsrett skal smuldre opp og føres ut av lokalmiljøet.

NATURPERLE: Idyllisk natur på godt over 4000 mål i Hamsun-landet Hamarøy er til salgs for høystbydende. Lokalbefolkningen er skeptisk.