BESTEVENN: Journalist og forfatter Egil Ulateig var god venn med Arne Treholt da spionanklagene kom på bordet. De var blant annet joggekamerater i New York. Etter 25 år som uvenner, har de nå skværet opp igjen. Foto: Ove Kirkestuen
BESTEVENN: Journalist og forfatter Egil Ulateig var god venn med Arne Treholt da spionanklagene kom på bordet. De var blant annet joggekamerater i New York. Etter 25 år som uvenner, har de nå skværet opp igjen. Foto: Ove KirkestuenVis mer

Han angrer på at han slo Treholt-alarm

Egil Ulateig og Arne Treholt var uvenner i 25 år før de ble bestevenner igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Egil Ulateig er rasende over avsløringene av overvåkingspolitiets metoder under jakten på Arne Treholt.

- Vi var uvenner i 25 år. Nå har vi heldigvis fått skværet opp, sier forfatteren.  

Den mangeårige journalisten og forfatteren kom på kant med bestevennen sin, da han sommeren 1986 gikk til direktøren på Ila Landsfengsel og avslørte at Treholt arbeidet med planer om å rømme.  

Han ville slå seg ned som forretningsmann i et afrikansk land.  

Arrestert Ulateig mener at han fikk løfte om at ledelsen på Ila helt diskret ville stikke kjepper i hjula for Treholt — uten at han selv ble klar over hvordan fluktplanen ble forpurret.  

- I stedet gikk mannen rett til overvåkingspolitiet. Dagen etterpå ble jeg anholdt hjemme på Lesja og brakt til arresten i Sandvika, der jeg fikk ei natt i arresten, sier Ulateig.  

Saken ble seinere henlagt, men det sto lenge åpent om ikke Ulateig skulle tiltales for bistand til forsøk på å rømme, noe som ville kostet ham opp mot fem års fengsel.  

Vennskap skar seg - Vi fikk ikke lenger lov til å kommunisere med hverandre. En misforståelse ble til fem høns, og det hele endte med at vi ikke hadde kontakt med hverandre før under begravelsen til NRK-profilen Lars-Jacob Krogh i slutten av april i år. Arne kom ut av en bil, gikk rett bort til meg som om ikke noe var skjedd — og siden har vi vært bestevenner igjen, forteller Egil Ulateig.  

- Vi var begge to nære venner av Lars-Jacob Krogh, sier Arne Treholt.  

- Dere var skikkelig forbannet på hverandre?  

- Jeg på ham og han på meg. Vi er noen stabukker begge to, men nå har vi heldigvis fått roet oss ned, spøker Arne Treholt.  

Angrer Forfatteren fra Lesja legger ikke skjul på at han angrer på at han slo alarm den gangen Treholt ville flykte.  

- Det vart et forferdelig skittent spill, som også trakk andre uskyldige med seg i dragsuget. I dag er jeg glad og lykkelig over at Arne og jeg har fått skværet opp, men lei meg for at ingen av oss hadde mot til å slutte fred før vi hadde nådd å legge 25 år bak oss, sier Egil Ulateig.  

Granske gamle saker Egil Ulateig mener påstandene om bevisjuks må føre til at mange andre spionsaker blir tatt opp igjen.  

- Det aller verste som skjedde i den kalde krigen, var vel den medfarten som kommunistisk partisaner fikk, med overvåkingspolitiet i spissen. De selv og mange av slektningene deres fikk groteske dommer i saker hvor bevisene for at de hadde vært sovjetiske spioner nærmest ikke var til stede, sier Ulateig.  

- Ble ransaket Han er sikker på at han ble overvåket selv på grunn av kontakten med Treholt.  

- Jeg vet med sikkerhet at leiligheten som jeg inntil slutten av 80-tallet hadde på Tøyen i Oslo, i hemmelighet ble ransaket. Dette har jeg i ettertid fått bekreftet av gode kilder. Selvsagt hadde jeg den gangen en sterk følelse av at noen fulgte meg ganske nøye, men beviser har jeg ikke.