- Han angrer voldsomt av mange grunner

Politimannen som er siktet for drapet på Linn Madelen Bråthen (33) vurderte å melde seg for politiet før han ble tatt for falsk forklaring.

- ANGRER: Politimannen som sitter varetektsfengslet, siktet for forsettelig drap på Linn Madelen Bråthen (33), angrer ifølge sin forsvarer på at han ikke meldte ifra den natta Bråthen døde, og at han forklarte seg falskt for politiet under sitt første avhør. Foto: Privat
- ANGRER: Politimannen som sitter varetektsfengslet, siktet for forsettelig drap på Linn Madelen Bråthen (33), angrer ifølge sin forsvarer på at han ikke meldte ifra den natta Bråthen døde, og at han forklarte seg falskt for politiet under sitt første avhør. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politimannen som er siktet for drap på Linn Madelen Bråthen (33) fastholder sin forklaring om at han ikke drepte 33-åringen. Han hevder at han fikk sjokk etter å ha bevitnet at Bråthen tok sitt eget liv, at han dro hjem til seg selv, og bestemte seg for å lyve om hendelsesforløpet. Ei drøy uke seinere fortalte han dette til politiet. 

- Han visste hele tiden at han en gang måtte forklare hva som faktisk skjedde, og i de ti dagene fra hun døde til han ble avhørt på nytt vurderte han mange ganger å melde seg. Han holdt det helt for seg selv, og det var en stor belastning for ham, sier politimannens forsvarer, Arne Lie til Dagbladet.

- Angrer veldig Det var under et nytt avhør, den 14. august at politimannen innrømte å ha forklart seg falsk i første avhør. Han endret da forklaringen til at han prøvde å forhindre Bråthen i å begå selvmord, og fortalte samtidig at han gikk sammen med henne på brua.

- Han angrer veldig på oppførselen sin etter at Bråthen ble funnet død, og at han ikke umiddelbart meldte ifra om at han var til stede da hun døde, sier forsvarer Lie.

På fredag gjennomgikk politimannen enda et nytt avhør. Han ble da blant annet konfrontert med avhør av vitner som hevder å ha hørt rop og skrik fra brua den natta Bråthen døde. Politimannen bestridte da at det ble ropt eller skreket da han og avdøde befant seg der sammen.

- Han har gjennomgått to lange avhør, og det er ingen vesentlige forskjeller i de, sier Lie.

- Kritiserer seg selv Til tross for at politimannen mener han er uskyldig i drap, kjenner han mye på dårlig samvittighet, opplyser Lie.

- Han angrer voldsomt av flere grunner. Han vet at det var feil av ham å ikke melde ifra om dødsfallet med en gang. Han vet apenbart at han skulle satt i gang en prosess umiddelbart. Og han angrer på at han forklarte seg falsk under det første avhøret. Dette er de største angrene han har hatt noen gang i sitt liv, sier advokaten.

Forsvareren forteller at politimannen har sagt at han ikke reagerte rasjonelt etter at venninna døde.

- Han kritiserer også seg selv for at han ikke oppfattet situasjonen før det var for seint, altså før hun tok sitt liv, sier Lie.

- Anger gir ingen svar Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra som representerer Bråthens familie forteller at det har liten betydning for hennes klienter at politimannen forteller om anger.

SISTE SPOR: Dette overvåkningskameraet viser avdøde Linn Madelene Bråthen og den siktede politimannen minutter før Bråthen dør. Foto: Politiet
SISTE SPOR: Dette overvåkningskameraet viser avdøde Linn Madelene Bråthen og den siktede politimannen minutter før Bråthen dør. Foto: Politiet Vis mer

- De synes det er vanskelig å forstå hans handlemåte, særlig i lys av hans profesjon og bakgrunn, og unnskyldninger eller anger gir ikke mine klienter noen svar på hva som faktisk skjedde den natta Linn døde, sier Bæra til Dagbladet.

Det at det trekker ut i tid å få svar på hva som skjedde opplever familien som belastende, ifølge Bæra.

- Samtidig har de forståelse for at politiet har en massiv etterforskningsjobb å gjøre, sier hun.

Ifølge Bæra er hver eneste påminnelse om straffesaken vanskelig for familien, og forstyrrer sorgprosessen. Samtidig er de forberedt på at det stadig vil komme fram nye ting om saken, sier hun.

Foretar vitneavhør Politimannen og Bråthen har begge bostedsadresse på Stathelle i Telemark. Natt til 3. august deltok de på en fest hjemme hos den avdøde kvinnen og hennes samboer. I 03-tida forlot de festen sammen, og på formiddagen ble 33-åringen funnet død i vannet nær Breviksbrua.

Vestfold politidistrikt, som etterforsker saken, tror politimannen dyttet eller kastet sin venninne utfor brua, og deretter løy om at hun hadde begått selvmord, for å dekke over ugjerningen.

Politiadvokat Lise Dalhaug ved Vestfold politidistrikt besvarte i går ikke Dagbladets henvendelser. Vestfoldpolitiet opplyste imidlertid i en pressemelding mandag denne uka at etterforskningen fortsetter for fullt.

- Det gjenstår flere vitneavhør og det arbeides med elektroniske spor, opplyser politiet.

Får støtte Som Dagbladet skrev fredag, tror flere av vennene til den drapssiktede politimannen at han er uskyldig i drap.

FORSVARER: Advokat Arne Lie er forsvarer for den drapssiktede politimannen. 
Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Arne Lie er forsvarer for den drapssiktede politimannen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Kameraten Audun Thorstad fortalte også at han har sendt en hilsen til politimannen, der han forteller at han tror på ham, og vil være der for ham i tida framover.

Slike hilsener betyr mye for den siktede, ifølge advokat Lie.

- Jeg har overbrakt noen helt nøytrale hilsener til ham i fengsel, og han synes det er godt å høre fra vennene, sier Lie.

BISTANDSADVOKAT: Vibeke Hein Bæra er bistandsadvokat for familien til Linn Madelen Bråthen (33). Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Vibeke Hein Bæra er bistandsadvokat for familien til Linn Madelen Bråthen (33). Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer