Han avslørte «Lanze»

BERLIN (Dagbladet): Her er dr. Heinz Busch (66) - den tidligere Stasi-obersten som er overvåkingspolitiets nøkkelvitne mot spionsiktede Stein Viksveen. Han fortalte alt han visste om den norske spionen «Lanze» da han hoppet over til vesttysk etterretning et par måneder etter Berlinmurens fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av januar 1990 meldte Busch seg for Bundesnachrichtendienst (BND) i Pullach utenfor München.

Han fryktet for sitt liv i et DDR som var i oppløsning.

Busch ble i München et halvt år. Spionsjefen, som beskrives som en levende datamaskin, tømte seg. Et resultatet var at Stasis største spion ved NATO-hovedkvarteret i Brussel, Rainer Rupp alias «Topas», ble arrestert.

Opplysninger til POT

Dr. Busch fortalte også BND at Stasi hadde en viktig norsk agent med dekknavn «Lanze». Opplysningene gikk videre til Politiets overvåkingstjeneste i Oslo.

Dette skjedde trolig allerede i begynnelsen av 1990-årene. Siden har POT jaget «Lanze» i årevis, også under etterforskningen av Berge Furre og den påfølgende skandalen for drøye tre år siden.

Den andre Stasi-lederen som fortalte om «Lanze», var oberst Klaus Rössler.

Han var inntil 1989 sjef for Stasis avdeling XII, som drev spionasje i NATO- og EU-landene. Rössler døde for to år siden. Desto mer avgjørende for POT blir opplysningene fra Busch.

Møtte aldri «Lanze»

Mens oberst Rössler ifølge POT skal ha møtt siktede, har Busch aldri truffet verken dekknavnet «Lanze» eller Stein Viksveen. Han kjenner «Lanze» fra rapportene og de hemmelige dokumentene som havnet i Stasi-hovedkvarteret i Øst-Berlins Normannenstrasse.

Heinz Busch var sjef for Stasi-avdeling A-VII, som arbeidet med analyser av militære hemmeligheter. Busch ble håndplukket til jobben av den østtyske spionlegenden Markus Wolf. Dokumenter om for eksempel det militære styrkeforholdet i nordområdene, som «Lanze» skal ha overlevert til Stasi, havnet automatisk hos Busch.

Etterretningsoffisereren er utdannet ved det berømte militærakademiet i Frunse. Som Stasi-offiser beholdt han et nært forhold til russerne. Derfor er det ingen tvil om at viktige rapporter fra «Lanze» gikk videre til KGB og GRU.

Klisterhjerne

- Busch har klisterhjerne. Han kunne navnene på pilotene i ethvert NATO-fly som styrtet. Han hadde alle NATOs våpentyper og styrkeoppsettinger i hodet, sier en tidligere Stasi-offiser som kjenner Busch svært godt.

Mens oberst Klaus Rössler hadde psykologbakgrunn og skrev sin doktoravhandling om «ledelse av agenter», er Busch historiker.

Skrivebordskriger

Bak sine enorme kunnskaper og et vanligvis behagelig ytre, beskrives Heinz Busch som en engstelig person.

- Han har alltid vært en skrivebordskriger. Han har ingen erfaring som offiser eller spion i felten, sier en annen kilde som kjenner ham.

Etter Berlinmurens fall, ble Heinz Busch beordret til å delta som Stasi-representant under en konferanse som ble organisert mellom regimet og borgerrettsbevegelsen i DDR. Busch var livredd over konsekvensene ved å bli eksponert. Han følte seg forulempet av sine foretsatte i Stasi. Han ville søke tilflukt i KGB-hovedkvarteret i Øst-Berlin, men ble avvist. Forvirringen var stor i november- og desemberukene i 1989 om hvordan Sovjet skulle forholde seg til det vaklende DDR-regimet.

Foraktet overløper

I sin desperasjon og med vissheten om at DDR sto foran undergangen, vendte Busch seg til den vesttyske etterretningstjenesten BND.

Han tilbød seg å fortelle alt han visste om Stasis og KGBs spionasje i Vesten. For gamle Stasi-kolleger er Busch en foraktet overløper.

SKRIVEBORDSKRIGEREN: Den tidligere Stasi-obersten dr. Heinz Busch var en skrivebordskriger med klisterhjerne. Han har ingen erfaring som offiser eller spion i felten.