Han bedyret sin uskyld

Truls Guttormsen, som ble dømt for drapet på Yngve Elvik på Lindås i 1999, tok i februar livet sitt i fengselscella. I går pågrep politiet i Bergen tre menn, siktet for medvirkning til Lindås-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): For to måneder siden ble den mer enn seks år gamle drapssaken i Lindås gjenopptatt av politiet. Det ble opprettet en egen etterforskningsgruppe. I går ettermiddag informerte politiet om at tre menn på 25, 26 og 29 år er pågrepet i saken, etter at nye opplysninger er kommet til.

Skrev langt brev

Datakonsulenten Yngve Elvik ble drept på Lindås i 1999. Tre menn ble opprinnelig siktet, men Riksadvokaten valgte å bare ta ut tiltale mot Truls Guttormsen.

Han ble i Gulating lagmannsrett den 29. juni 2001 dømt til 18 års fengsel for å ha utført dette drapet, men bedyret hele tida sin uskyld.

21. februar i år tok han livet sitt i fengselet, etter å ha skrevet et 16 sider langt brev til sin advokat der han fastholdt at han ikke var drapsmannen.

Åsane-drapet gjenopptatt

Etterforskningsgruppa har også gjenopptatt etterforskning i det såkalte Åsane-drapet, der oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen ble drept 19. april 2000. En av de tre som er pågrepet for Lindås-drapet er mistenkt for også å ha medvirket til Åsane-drapet.

-  Det er åpenbart at politiet har kommet fram til noe nytt. De har etterforsket i to måneder, så vi får håpe at det nå er sannheten som kommer for en dag, sier Odd Drevland, som var advokat for avdøde Guttormsen.

 DRAPET I LINDÅS: Datakonsulenten Yngve Elvik ble skutt og drept i Lindås i 1999. Truls Guttormsen ble dømt for drapet, men nå har politiet siktet tre menn for medvikning. Foto: Oddmund Lunde
DRAPET I LINDÅS: Datakonsulenten Yngve Elvik ble skutt og drept i Lindås i 1999. Truls Guttormsen ble dømt for drapet, men nå har politiet siktet tre menn for medvikning. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

-  Håper på reinvasking

Han har i fem år prøvd å få saka gjenåpnet fordi han mener deler av sannheten har vært skjult.

-  Jeg syns den nye etterforskingen er gledelig, og er egentlig overrasket over at politiet har greid å pågripe tre menn, sier Drevland, som nå håper på reinvasking av sin tidligere klient.

-  Jeg har alltid ment at Guttormsen var uskyldig dømt, og i ytterste konsekvens kan han bli renvasket nå. Det er for seint, både for ham og familien, men vi håper likevel, sier Odd Drevland.

-  Flere om drapet

-  Resultatet av pågripelsen vil uansett trolig bli at politiet får fram at det var flere om dette drapet, og at bevisrekken Guttormsen ble felt på ikke holdt mål.

Tidlig i går fikk han spørsmål om å være advokat for en av de tre tiltalte, men han takket nei på grunn av hans tidligere forhold til saken.

De tre som er pågrepet vil bli framstilt med begjæring om varetektsfengsling i dag.

TOK SITT LIV: Truls Guttormsen ble dømt for Lindås-drapet, men bedyret hele tida sin uskyld.