- Han beklager det som er skjedd

Josef Fritzl (73) skal ha holdt datteren og hennes barn fanget i kjelleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kjelleren av et boligkompleks, bak elektroniske låser, har politiet i Amstetten i kveld funnet rommet som antas å ha vært 42 år gamle Elisabeth Fritzls hjem i 24 år. Her skal hun og hennes barn ha blitt holdt fanget av 73 år gamle Josef Fritzl, far til Elisabeth og angivelig også far til Elisabeths barn.

Ifølge avisa Kurier fant politiet inngangen til rommet på Josef Fritzls arbeids-værelse. 

Oberst Robert Franz Polzer, leder for politidistriktet, sier til avisen at rommet er som et fengsel.

Det er svært smalt og rundt 1,70 meter høyt. Det er sovemuligheter, «sanitære innretninger», og et lite kjøkken i rommet. På det ujevne gulvet står det en tv, og på veggene henger bilder og plakater.

Beklager

73 år gamle Josef Fritzl ble pågrepet i går i den østerrikske byen Amstetten noen mil utenfor Wien. Han har ikke forklart seg for politiet, men til Heinz Lenze, øverste politiske leder i fylket, har mannen forklart at han er lei seg for det han har gjort.

- Faren har ikke forklart seg ennå, men han sier at han beklager det som har skjedd, og at han er lei seg på familiens vegne, sier Heinz Lenze under en pressekonferanse, ifølge statskanalen ORF. 

Sa datteren hadde rømt
Det er en ubegripelig historie som nå nøstes opp i den lille byen Amstetten, og de rundt 20 000 innbyggerne har i dag fått servert nyhet på nyhet om familien Fritzl, den ene mer sjokkerende enn den andre.

BEKLAGER: 73 år gamle Josef Fritzl skal ha holdt sin 42 år gamle datter og hennes barn, som også skal være hans egne barn, fanget i en kjeller. Han sier han beklager det som er skjedd. Foto: KURIER
BEKLAGER: 73 år gamle Josef Fritzl skal ha holdt sin 42 år gamle datter og hennes barn, som også skal være hans egne barn, fanget i en kjeller. Han sier han beklager det som er skjedd. Foto: KURIER Vis mer

Det hele skal ha begynt i 1984, da Josef og Rosemary Fritzls datter Elisabeth ble meldt savnet. Josef sa til kona at datteren var stukket av, og myndighetene skal ifølge DPA ha antatt at hun da ble medlem av en religiøs sekt.

I realiteten skal Josef 28. august 1984 ha lurt sin 18 år gamle datter ned i kjelleren i boligkomplekset hvor familien bodde. Her skal han ha bedøvet henne og satt på henne håndjern.

Elisabeth skal ha sittet i kjelleren i 24 år, og i løpet av årene har hun født sju barn som alle skal ha Josef Fritzl som far. Ett barn skal ha dødd like etter fødselen, og tre av barna skal ha bodd i leiligheten med Josef og kona Rosemary. De tre siste skal ha vært innestengt i kjellerfengselet med Elisabeth.

Ifølge DPA skal to av de sistnevnte, sønnene Stefan (18) og Felix (5), aldri før ha sett dagslys. De skal ha kommet opp fra kjelleren i går, da Josef åpnet de elektroniske låsene, og slapp fangene løs. Josefs forklaring på de nye familiemedlemmene, skal ha vært at den forsvunne datteren endelig var kommet hjem. 

- To gutter, som kom ut i går sammen med moren, så dagslys for første gang i sitt liv, sier Polzer til BBC.

- Kona visste ingenting

Ovenfor myndighetene var Rosemary og Josef to besteforeldre som tok seg av tre barnebarn. Josef skal ha forklart at Lisa, Monika og Alexander ble levert på døra, én etter én. Fra en mor som ikke kunne ta vare på dem.

Elisabeth hevder ifølge DPA at heller ikke moren visste sannheten om at datteren og tre barnebarn hele tiden befant seg bak lås og slå i kjelleren. 

Kurier skriver at 73-åringen var svært autoritær overfor barna og forbød de tre som bodde oppe å være i kjelleren. Han sa han hadde et verksted der, og barna hadde ingen adgang.

- Han beklager det som er skjedd

Kritisk for 19-åring

Hele opprullingen startet forrige lørdag da 19 år gamle Kerstin kom til sykehuset i Amstetten, med en alvorlig sykdom. Hun er den tredje av barna som skal ha vært innestengt i kjelleren hele livet. Josef forklarte da at Kerstin var barnebarnet, og at hun hadde blitt sendt til ham fra datteren Elisabeth den 19. april.

Med seg til sykehuset hadde Kerstin et brev hvor moren ba om hjelp til den syke datteren. I brevet skal den angivelige moren ha skrevet at myndighetene ikke måtte forsøke å oppspore henne, fordi det ville føre til at både hun og barna ville bli påført større lidelser. 

Sykehuset forsøkte å spore opp moren, for å få informasjon om Kerstins helse og tidligere legebesøk, fordi hun skal lide av en sjelden sykdom. Det var da Josef skal ha besluttet å la den «forsvunne» datteren «komme hjem».

En uke etter at Kerstin først møtte legene, ble moren og hennes 73 år gamle far i går pågrepet ved sykehuset og brakt inn til politiet. Elisabeth ville først ikke snakke med politiet, men forklarte seg etter at politiet lovte hun aldri ville måtte se eller treffe faren igjen.

Polzer sier til Kurier at de ikke vet om 19-åingen som ligger på sykehus vil overleve.

Alle de involverte har levert DNA-prøver. Det er ventet at resultatene, og svaret på hvem som er far til barna, skal komme i morgen.

FANGET I KJELLEREN: Bak disse vinduene bor Josef Fritzl og kona Rosemary. I kjelleren skal datteren Elisabeth (42) ha sittet i 24 år.