«ÆRLIG» Trump har gjentatte ganger gjort et poeng at han er den ærlige kandidaten. At han sier ting sånn som de er.

- Jeg er kanskje for ærlig for mitt eget beste, har han tidligere uttalt. Men ifølge Politico stemmer ikke dette helt. Foto: Jeff Siner/Charlotte Observer/TNS/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix
«ÆRLIG» Trump har gjentatte ganger gjort et poeng at han er den ærlige kandidaten. At han sier ting sånn som de er. - Jeg er kanskje for ærlig for mitt eget beste, har han tidligere uttalt. Men ifølge Politico stemmer ikke dette helt. Foto: Jeff Siner/Charlotte Observer/TNS/ABACAPRESS.COM/NTB ScanpixVis mer

Han beskriver seg selv som «ærlig», men avisa avslører at han lyver hvert femte minutt

Slik skal de stoppe Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt kan nominasjonskampen om å bli republikanernes presidentkandidat avgjøres. Velgerne skal da gå til urnene i de fem delstatene Illinois, Florida, Missouri, Ohio og North Carolina.

Med seier i delstatene til to av sine rivaler (John Kasick - Ohio og Marco Rubio - Florida), vil Donald Trump ta et nytt sjumilssteg i retning sitt partis nominasjon. Han leder i Florida, mens han i Ohio ligger hårfint bak Kasick.

Trump har gjentatte ganger gjort et poeng at han er den ærlige kandidaten. At han sier ting sånn som de er.

- Jeg er kanskje for ærlig for mitt eget beste, har han tidligere uttalt.

Men ifølge Politico stemmer ikke dette helt.

Hvert femte minutt Den politiske avisa gikk forrige uke gjennom alle Trumps taler og pressekonferanser for å sjekke uttalelsene hans mot fakta. Funnene de gjorde viser at presidentkandidaten ikke er like sannferdig som han skal ha det til.

Gjennom fire timer og 36 minutter med interaksjon med offentligheten, har Politico registrert «mer enn 60» overdrivelser, løgner eller feil-karakteriseringer.

Det gir et gjennomsnitt på en usannhet oftere enn hvert femte minutt. Her er bare noen av eksemplene:

Vingård? • Trump proklamerte ved flere anledninger at han ikke tar imot penger, og at han driver en valgkampanje han finansierer helt selv. Dette stemmer ikke da kampanjen hans, per 31. januar, hadde akseptert 7,5 millioner dollar i bidrag. Øverst på kampanjens hjemmeside er det en blå knapp for donasjoner.

• Den 8. mars gjorde han det klart og tydelig at han først begynte å fokusere på Hillary Clinton for fire uker siden. Han har valgt å glemme eller overse at han allerede i desember beskrev toalettpausen hennes under den demokratiske debatten som «motbydelig».

• Samme dag skrøt han av at han eier den største vingården på østkysten av USA. Han tryglet faktisk pressen om å sjekke dette. Noe de gjorde, og fant ut at han ikke har noen koblinger til Trump Winery i det hele tatt. Dette bekrefter Trump Winery på sine egne hjemmesider.

• 9. mars utbasunerte han at terrorgruppa IS bruker bur til å drukne grupper på 40-60 personer om gangen. De eneste rapportene om liknende hendelser var en propagandavideo fra organisasjonen der fem irakere led drukningsdøden.

• I Fayetteville samme dag sa han at han leder samtlige meningsmåler blant latinamerikanere. Washington Post sjekka dette i februar, og fant ut at han bare ledet 20 prosent av disse meningsmålingene.

Etterrettelighet Hilmar Langhelle Mjelde er ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret. Han sier til Dagbladet at det ofte går litt i halvsannheter.

- I det rådende klimaet i USA er ikke den viktigste skillelinja i politikken høyre-venstre. Det er innsidere mot utsidere der innsiderne er yrkespolitikerne. På grunn av misnøyen mot etablissementet, funker det for Trump å tale dem imot. Trump har blitt en megafon for de som vil ha noe annet enn yrkespolitikerne, og derfor kan han ta seg store friheter. Det hjelper dessuten at han har de mest lojale tilhengerne, sier Mjelde.

- At han er kontroversiell og bestrider etablerte fakta understreker bare hans annerledeshet og at han bryter med alle konvensjoner. Det er nettopp det tilhengerne hans liker med han.

Er ikke etterrettelighet og sannferdighet noe som skal etterstrebes i politikken?

- Det er en naturlig tanke å gjøre seg.

Allianse? De siste ukene har temperaturen i den amerikanske valgkampen steget betraktelig. Trumps motstandere har vist større vilje til å alliere seg mot eiendomsmogulen, og Vice skriver i dag om deres plan for å stoppe det som lenge virket uunngåelig - at Trump skulle vinne partiets nominasjon .

En talsmann for Marco Rubio ba før helga velgere i Ohio stemme på Kasick, og en super PAC som støtter Cruz har kansellert en omfattende reklamekampanje som skulle sverte Rubio i Florida.

Det kan virke som om strategien går ut på at Kasick og Rubio skal gjøre det så godt som mulig i sine respektive hjemstater som gir alle delegatene til vinneren, mens Cruz skal jobbe for å ta så mange delegater som mulig fra Trump i de resterende tre delstatene.

Mjelde er klar på at denne alliansen er av det skjøre slaget.

- Denne «alliansen» reflekterer Trumps ledende stilling. Det er ikke noe koordinert samarbeid, de håper bare å kunne bremse ham opp. De vil bare hjelpe seg selv. Det eneste de bryr seg om er 1237, sier han, og sikter med det til antallet delegater som vil sikre flertall, og partiets nominasjon.

Slanger og terrorister Samtidig som hans motstandere omsider ser ut til å nynne på den samme melodien, blir Trumps egen retorikk stadig hvassere. I natt snakket han først om situasjonen i Midtøsten, og la inn litt ukonvensjonelt skryt til den tidligere irakiske diktatoren Saddam Hussein.

- Saddam Hussein var ikke en god person. Hvem bryr seg. Han var god til å drepe terrorister. Nå har Irak blitt terroristenes Harvard, sa Trump fra podiet i Vienna utenfor Cincinatti i Ohio.

Ikke lenge etterpå, på en flyplass utenfor Cleveland i samme delstat, sammenliknet han migranter med giftige slanger. Mjelde sier at valgkampen har vist at ingenting fester seg ved Trump, og at det nå ser ut til at det blir han som får nominasjonen om det ikke skulle gå mot et åpent landsmøte.

På et åpent landsmøte vil det blir forhandlinger i kulissene - nærmest en reversering av forholdene tilbake til tiden der partiledelsen på bakrommet bestemte hvem som skulle være partiets kandidat.

Hvilket av de to alternativene det blir, kan nattens valg langt på vei avgjøre.