Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han beskyldes for å ha forårsaket det kinesiske børskrakket

Kinesiske myndigheter har «straffet» 197 «ryktespredere» Finansjournalisten Wang Xiaolu måtte unnskylde seg på statlig kinesisk TV i går.

ANGER PÅ TV: Den kinesiske finansjournalisten Wang Xiaolu er blitt syndebukk for det kinesiske børsraset, som dro med seg resten av verdens børser. - Jeg angrer på det jeg har gjort og er villig til å erkjenne min forbrytelse. Jeg håper de juridiske myndighetene gir meg en sjanse og behandler meg mildt, sa Wang på statlig kinesisk TV. Foto: CCTV / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
ANGER PÅ TV: Den kinesiske finansjournalisten Wang Xiaolu er blitt syndebukk for det kinesiske børsraset, som dro med seg resten av verdens børser. - Jeg angrer på det jeg har gjort og er villig til å erkjenne min forbrytelse. Jeg håper de juridiske myndighetene gir meg en sjanse og behandler meg mildt, sa Wang på statlig kinesisk TV. Foto: CCTV / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en blodrød sommer på børsene i Kina.

Shanghai composite index har falt 12,5 prosent i august, etter å ha gått ned også de to foregående månedene.

Det kinesiske børsraset har smittet over på verdens børser, og papirtapene beløper seg til tusenvis av milliarder.

24. august falt Oslo Børs 5,19 prosent, den verste dagen på børsen siden 2011.

Nå har kinesiske myndigheter slått hardt ned på «ryktespredere», som får skylda for den kinesiske børskollapsen.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua har Kina innledet straffeprosesser mot 197 mennesker som har «spredt rykter» om børskrakket og eksplosjonene på havna i Tianjin.

Den kinesiske finansjournalisten Wang Xiaolu, som jobber for Caijing, ble mer eller mindre frivillig satt i offentlig gapestokk på statlig kinesisk TV, for å innrømme sine synder.

- Angrer - Jeg burde ikke ha publisert artikkelen på et så sensitivt tidspunkt, spesielt når det kunne ha stor negativ innflytelse på
markedet. Jeg skulle ikke ha forårsaket så store tap for vårt land og aksjonærer bare for å skape sensasjon og være iøynefallende, sa han, ifølge The Guardian.

- Jeg angrer på det jeg har gjort og er villig til å erkjenne min forbrytelse. Jeg håper de juridiske myndighetene gir meg en sjanse og behandler meg mildt.

I saken Wang skrev 20. juli, ble det hevdet at Kinas finanstilsyn vurderte å trappe ned innsatsen for å stabilisere aksjemarkedene. På det tidspunktet hadde det allerede vært stor uro på de kinesiske børsene.

Tradisjonen med å la folk som ifølge regimet har gjort noe galt komme med offentlige tilståelser, står sterkt i det kinesiske kommunistpartiet, og strekker seg tilbake til kulturrevolusjonen.  

At straffedømtes mer eller mindre frivillige innrømmelser kringkastes på statlig TV forekommer fortsatt svært ofte i Kina.

- Myndighetene vil bruke kringkastingen som et sensurmiddel. Dette er i bunn og grunn et politisk tema, myndighetene forsøker å finne en syndebukk for turbulensen i aksjemarkedene, sier Qiao Mu, journalistikkprofessor ved Beijings universitet for utenlandsstudier.

Strengt regulert I juli ble det lekket et direktiv, som ble sendt fra myndighetene til kinesiske medier.

Der heter det blant annet:

«Radio og TV må kutte vesentlig i dekningen av aksjemarkedet.»

Deretter listes det opp en rekke regler, blant annet at man skal «avstå fra ekspertintervjuer og såkalte dybdeanalyser, at man ikke skal spekulere i hvilken retning markedet går i».

Det står også at man «skal rapportere strengt i henhold til informasjon fra China Securities Regulatory Commission».

Tvil om tall De kinesiske myndighetene holder kortene svært tett til brystet når det gjelder bakgrunnen for de økonomiske indikatorene i landet.

Skal man tro de offisielle tallene, vokser den kinesiske økonomien stødig med sju prosent, akkurat slik kommunistpartiet har forutsett.

Stadig flere tviler imidlertid på om disse tallene er reelle.

- Man trenger bare se på råvareprisene for å se at det er et sprik mellom hva de kinesiske dataene viser og hva som virkelig er
etterspørselen i den underliggende økonomien. Vi har snakket om dette i månedsvis, og de underliggende anekdotiske bevisene tyder på en mye dypere nedkjøling av den kinesiske økonomien, sa Adam Myers i Credit Agricole til CNBC i juli.

NED I DAG: En investor følger med på kursene ved et meglerhus i beijing i dag. Kinesiske børser gikk nedover for andre dag på rad i dag etter flere dager med oppgang i slutten av august. Foto: ROLEX DELA PENA /  EPA / NTB SCANPIX
NED I DAG: En investor følger med på kursene ved et meglerhus i beijing i dag. Kinesiske børser gikk nedover for andre dag på rad i dag etter flere dager med oppgang i slutten av august. Foto: ROLEX DELA PENA / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!