Han beslagla Hitlers plan

NARVIK (Dagbladet): Lensmannsbetjent Ulf Elstad beslagla det som kan ha vært generalplanen for «Weserübung». Han sier at dokumentene han fant hjemme hos en dykker i Narvik - overveldende 28 esker - stort sett er av god kvalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For meg var det sjokkerende å finne så voldsomme dokumentmengder, sier Elstad til Dagbladet.

Etter tips fra publikum gikk Ankenes lensmannskontor til aksjon sommeren 1999.

I dykkerens båthus, naust og etter hvert også hans bolig gjorde Elstad til sammen 180 beslag, i form av dokumenter og gjenstander som man tror stammer fra senkede tyske krigsskip ved Narvik havn.

Forsto verdien

- Jeg bladde meg gjennom hele dokumenthaugen, og ble fort klar over at de skriftlige beslagene hadde langt større verdi enn alle tallerkenene og beltespennene, forteller Elstad.

Ankenes lensmannskontor sto ansvarlig for de historiske dokumentbeslagene i form av Hitler-generalenes slagplan for Norge og Danmark. Det skyldes at dykkerens båthus og naust - utenfor Narvikpolitiets område - var åsted for den første ransakingen. Deretter gikk man løs på boligen i selve byen, der de fleste og viktigste beslagene ble gjort.

- Jeg jobbet i flere uker med å skrive ned hvert dokument og hver gjenstand, sier Ulf Elstad, som selv gjennomgikk hvert eneste dokument.

Han bekrefter at ett av beslagene åpenbart gjaldt selve operasjonsordren, en perm som inneholdt planen for hvordan tyskernes ti jagere - med til sammen 2000 soldater om bord - skulle innta Narvik 9. april 1940.

En del fullt lesbart

Hvor store deler av selve «Weserübung» - generalplanen for tyskernes okkupasjon av Norge og Danmark - som befant seg i totalbeslaget, ønsker ikke Elstad å si.

- Jeg er lensmannsbetjent og vanlig legmann. Hvor stor historisk verdi dokumentene har, vil jeg ikke uttale meg om. Men det var høyst interessant å lese dokumentene. Og som sagt - dokumenter som fyller 28 pappesker, er et voldsomt omfattende materiale, sier han.

- En del av beslaget skal være av dårlig kvalitet etter å ha ligget i vann?

- Det er riktig å si at kvaliteten er variabel. Men en del av det har åpenbart ligget i luftlommer og er fullt lesbart.

Mange visste

Lensmannsbetjent Elstad sier at en rekke mennesker i Narvik visste hvilket materiale dykkeren satt på. Tips fra en av disse førte til at politiet aksjonerte.

- Først oppbevarte vi hele beslaget på politihuset i Narvik, ved skytebanen. Det var ikke særlig populært, så vi flyttet alt til en HV-bunker i Narvik sentrum, sier han.

- Da representanter fra Forsvarsmuseet kom til Narvik, ble de fort oppmerksomme på at «Weserübung» utgjorde en del av beslaget. Vi etterkom deres anmodning om å sende all dokumentasjon til Oslo.