MEKTIG: Xu Lin tar over rollen som leder for Kinas internettadministrasjon. Foto: REUTERS/Stringer
MEKTIG: Xu Lin tar over rollen som leder for Kinas internettadministrasjon. Foto: REUTERS/StringerVis mer

Han bestemmer hva 1,3 milliarder mennesker får vite på nettet

Kinas nye internettadministrator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble Xu Lin et av Kinas mektigste mennesker.

Den 53 år gamle kineseren, tidligere sjef for statlig informasjonsarbeid i Shanghai, overtok stillingen som leder for Kinas internettadministrasjon - et organ som regulerer hva den vanlige kineser får av informasjon på nettet, skriver Reuters.

Den statlige organisasjonen godkjenner også produkter som kommer fra firmaer som Apple og Microsoft, og er et svært potent propagandaverktøy.

Blokkerte Google

Det kanskje mest beryktede tilfellet var da Lins forgjenger, Lui Wei, blokkerte Google totalt ute fra det kinesiske nettet.

Dette for å hindre at befolkningen fikk tilgang på informasjon om massakren på Tiananmen-plassen - en massakre som er lite kjent i Kinas befolkning.

Kontroversielle grep som dette representerer neppe nyinsatte Lin en endring fra, mener David Bandurski.

- Han har på en måte blitt en Kinas frontfigur for internettkontroll, og har en retorikk der han er langt ifra beklagende med tanke på Kinas kontroll av internettet, sier Bandurski, som jobber med et prosjekt på kinesiske medier ved universitetet i Hong Kong, ovenfor Quartz.

- Budskapet hans er: Ja, Kina kontrollerer sitt nett. Det bør andre land gjøre også, legger David Bandurski til om Xu Lin.

Hindre åpne forumer

Forgjengeren til Lin, Lu Wei, har, ifølge Quartz, vært en sentral pådriver for å hindre at internettet skulle bli en uavhengig informasjonskilde.

Dette til forskjell fra statseide nyhetsformidlere som Xinhua News.

Et strategisk eksempel fra hans tid ved makten var blokkeringen og reguleringen av den sosiale plattformen Sina Weibo.

Quartz skriver at Sina Weibo ble en kilde til informasjon og regimekritikk etter en togulykke der 40 mennesker døde nær byen Wenzhou i 2011.

Ifølge BBC gikk kritikken ut på at det kinesiske regimet prioriterte profitt framfor trygghet, et budskap som ikke var populært blant toppene i det kinesiske kommunistpartiet.

Slo ned på eiendomsmagnat

Den kinesiske staten har også brukt verktøyet - av kritikere kalt den kinesiske brannmur - til å arrestere bloggere og internettaktivister.

Tidligere i år fikk også den mektige Ren Zhiqiang, en innflytelsesrik eiendomsmagnat, beskjed om at han ville bli kastet ut av kommunistpartiet om han ikke sluttet å kritisere sistnevntes jerngrep på massemediene.

I forbindelse med det, fikk statsminister Xi Jinping kritikk fra flere hold, deriblant kommentator Inger Bentzrud i Dagbladet.

Les Inger Bentzruds kommentar: - Xi Jinping struper pressen

- Den store kinesiske brannmuren er effektiv, men kan sannsynligvis aldri bli tett nok til å stanse strømmen fra sosiale medier. Derfor kan det se ut til at myndighetene har lagt seg på en annen kontrollstrategi enn den rent tekniske, skrev Bentzrud om politikken til den kinesiske staten.