Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han betalte Stina Brendemo Hagens flukt fra Bolivia

Magnus S. Rønningens selskap betalte narkodømte Stinas kausjon og flukt fra Bolivia, for å sikre et oppslag og inntekter til mannebladet Alfa.

FÅR SLAKT: Revisor slakter økonomistyringen i Magnus Rønningens selskap i sin innberetning om selskapets konkurs. Der går det fram at Rønningens selskap betalte Stina Brendemo Hagens flukt. Arkivfoto: Torbjørn Grønning
FÅR SLAKT: Revisor slakter økonomistyringen i Magnus Rønningens selskap i sin innberetning om selskapets konkurs. Der går det fram at Rønningens selskap betalte Stina Brendemo Hagens flukt. Arkivfoto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kommer fram i revisorberetningen om konkursen til selskapet Magnum Media. Selskapet ga ut Alfa og var heleid av selskapet 2634 Holding, der Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen var hovedaksjonær.

«Våren og sommeren 2011 fikk Magnum Media rettighetene til en artikkel om Stina Brendemo Hagen og hennes barns flukt fra fengsel i Bolivia. Som vederlag skulle Magnum Media AS betale kausjon for Brendemo Hagen (...) samt dekke andre kostnader ved flukten. (...)», heter det i innberetningen fra statsautorisert revisor Helge A. Østvold.

Gjennom jungelen 24. oktober i fjor kom Stina Brendemo Hagen (20) tilbake til Norge, etter at hun flyktet fra fengsel i Bolivia der hun sonet en dom på 10 års fengsel for forsøk på smugling av 22,4 kilo kokain.

Sikkerhetsselskapet ABP, som er ledet av nordmannen Martin Waage, hjalp Stina og hennes lille sønn fra Bolivia. Flukten gikk gjennom jungelen til Brasil, og videre gjennom Europa og til Norge med fly, tog og ferje, og ble en stor reportasje i Alfa.

I revisorberetningen heter det:

«I et notat fra 28. juni i fjor betegner Magnus S. Rønningen avgjørelsen om å finansiere flukten med både menneskelige og journalistiske aspekter. Finansielt er satsningen begrunnet med muligheten for å selge reportasjen til andre og få inntekter som dekker Magnum Medias egne kostnader. »

Bekrefter Til nå har Rønningen enten nektet å svare på Dagbladets spørsmål, eller nektet for å ha noe med flukten å gjøre. Men nå bekrefter Rønningen i en sms til Dagbladet å ha betalt totalt 730 000,- for Stinas kausjon og andre utgifter:

HJEMME IGJEN: Dagbladet sporet opp Stina Brendemo Hagen i Oslo i november i fjor. Hun hadde da farget håret svart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HJEMME IGJEN: Dagbladet sporet opp Stina Brendemo Hagen i Oslo i november i fjor. Hun hadde da farget håret svart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Vi betalte 590 000,- ifb kausjonen og noe ytterligere (140 000,-) ifb andre utgifter. Totalt 730 000,-. Utover det har borevisor dratt noen egne slutninger ift at vi har hatt noe med flukten å gjøre, som vi ikke har noen kommentar til.

Lars Havn Gilleberg, som var nest største eier i 2634 Holding og nå er manager for Petter Northug, vil ikke kommentere denne saken. Det vil heller ikke Rønningens advokat Henrik A. Christensen. Dagbladet søkte i går Stinas mor for en kommentar - uten hell.
 
Ikke regnskapsført Revisorinnberetningen bekrefter Rønningens opplysninger om at de samlede utbetalingene til Stinas flukt var på kr 730 000,-. Men hele beløpet på var ikke regnskapsført.

Revisor Østvold oppgir at han både fant to utbetalinger fra Magnum Medias konto som ikke var regnskapsført. Det er ett kontantuttak på 80 000,- den 13. mai i fjor, og en bankoverføring den 1. august i fjor.

Etter det Dagbladet erfarer var dette kostnader knyttet til Stina-flukten i Bolivia, som typisk ikke var lette å få kvittering på. Ifølge revisorberetningen har Magnum Media oppgitt at de 80 000,- «var vel til Bolivia-opplegget. Var vel forskudd på noe bistand?»

- Hvordan vet du at Magnum Media sto bak Stina-flukten?

- Gjennom bilag og kvitteringer. Magnus S. Rønningen har også skrevet et notat som lå ved regnskapet, der det står hvordan pengene er brukt, sier revisor Helge A. Østvold til Dagbladet.

Millionlån 26. oktober i fjor avslørte Dagbladet at milliardæren Kjetil Holta lånte fire millioner til selskapet 2634 Holding, der Rønningen var største eier, og at de to diskuterte Stinas flukt lenge før den fant sted.

- Den likviditet morselskapet ble tilført gjennom lån fra Kjetil Holta har kun i liten grad tilflytt Magnum Media AS. Mye av den likviditet som ble tilført netto er benyttet til å finansiere flukten til Stina Brendemo Hagen. Virksomheten har nesten gjennom hele selskapets levetid finansiert den tapsførende virksomheten blant annet ved å unnlate å betale skatter og avgifter ved forfall, skriver revisor Østvold om dette lånet.

Alfa har nå nye eiere og ny redaktør.

TETTE BÅND: Alfa betalte for en jordmor til Stina Brendemo Hagens fødsel i fengsel i Bolivia, og flukten hennes hjem til Norge. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TETTE BÅND: Alfa betalte for en jordmor til Stina Brendemo Hagens fødsel i fengsel i Bolivia, og flukten hennes hjem til Norge. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!