Han ble bare fyllesjuk

En Oslo-mann (57) har forklart politiet at han drakk ti liter metanolsprit, uten å bli mer fyllesjuk enn vanlig. Politiet mener folk gambler med livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

57-åringen, som er alkoholiker, blandet metanolspriten med whisky og vann i et bestemt forhold.

- Jeg kunne ikke spise før langt ut på dagen etter inntaket, men det skjer også når jeg drikker vanlig sprit. Synet har jeg vanligvis problemer med etter å ha drukket vanlig sprit ei tid, men jeg merket ingen vesentlig forskjell med «metanolmiksen», forteller han.

Politiet advarer publikum mot å drikke ulovlig sprit. Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt understreker at flere har mistet livet etter å ha drukket metanolsprit. Politiet mener det er grunn til å tro at spriten kan være solgt i ulik type emballasje, også flasker som kan likne originalflasker.

I Oslo tingrett er 57-åringen dømt til 45 dagers ubetinget fengsel, etter at han er funnet skyldig i både kjøp og salg av metanolsprit. Minst en person ble metanolforgiftet av varer fra Oslo-mannen, etter det Dagbladet får opplyst.

Testet varen

Ifølge dommen kjøpte 57-åringen den metanolholdige spriten i september i 2002, omtrent på den tida metanolsaken eksploderte i Østfold, og seinere spredte seg til store deler av Sør-Norge.

57-åringen forklarer at det første han gjorde etter spritkjøpet, var å «teste» varen. Den luktet angivelig vondt.

- Jeg tømte en liter av spriten opp i en kjele og blandet den med en liter vann fra springen, før jeg slo ei flaske whisky opp i kjelen, forklarer 57-åringen.

Ifølge egen forklaring gjentok 57-åringen dette bare dager etter at han hadde videresolgt kanner fra det innkjøpte partiet og fikk klager på at spriten luktet vondt. Han fikk omtrent samtidig vite at en person, som han hadde solgt til, var innlagt på sykehus med metanolforgiftning.

Kort tid etter fikk han leverandøren til å ta deler av det opprinnelige partiet tilbake.

Da politiet ransaket mannens leilighet, fant de en tom tiliters kanne av samme merke som metanolspriten ble solgt på.

Gambler med livet

Flere kilder bekrefter at særs alkoholtørste mennesker med viten og vilje fortsatt gambler med livet og drikker metanolsprit, men at de sper den ut med vann og essenser - gjerne til likører. Andre bruker den som spylevæske.

57-åringen fikk nedsatt straff fordi han har tilstått, og på den måten hjulpet politiet i etterforskingen.

Eksperter på forgiftning understreker at det er viktig å ta kontakt med lege så fort som mulig etter at en har fått i seg giftsprit. Symptomene inntrer ti til tretti timer etter inntak. Det finnes god behandling mot metanolforgiftning, såframt det ikke er for lenge siden metanolen ble drukket.

NOK Å GJØRE: Kriposekspertene hadde hendene fulle under dødsspritbeslaget i september for snart to år siden. Politiet advarer på det sterkeste mot å drikke ulovlig smuglersprit.