- Han ble bedt om å gå ned, men ville gå videre

Fjellklatrer Jarle Trå (39) sist sett på Mount Everest for to dager siden. Skulle klatre uten kunstig oksygen.

SAVNET: Fjellklatreren Jarle Trå, her fotografert i 2000, er savnet etter å ha forsøkt å nå toppet av Mount Everest. Arkivfoto: ODDMUND LUNDE
SAVNET: Fjellklatreren Jarle Trå, her fotografert i 2000, er savnet etter å ha forsøkt å nå toppet av Mount Everest. Arkivfoto: ODDMUND LUNDEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):  Sannsynligheten for at noe går galt under en klatreekspedisjon til noen av verdens høyeste fjelltopper øker dramatisk hvis man avstår fra å bruke kunstig oksygen, forteller fjellklatrer og ekspedisjonsleder Jon Gangdal.

- Dømmekraften og fysikken svekkes kraftig i store høyder. Allerede på 5000-6000 meter får kroppen problemer med å fornye energien. Uten tilstrekkelig tilførsel av oksygen øker faren for hjerne- og lungeskader og forfrysninger. Det tar på psyken og evnen til å bevege seg fysisk, utdyper han.

Klatret alene
Den norske fjellklatreren Jarle Trå er  savnet på Mount Everest, etter at han ikke kom tilbake til den såkalte Advanced Base Camp på 6500 meters høyde.

39-åringen ble sist sett for to dager siden, 22. mai, på 8500 meters høyde av en annen ekspedisjon. Målet med Trås ekspedisjon var å bestige Mount Everest alene uten kunstig oksygen og assistanse fra sherpaer.

Han forsøkte på dette også i 2005, men måtte da snu uten å ha nådd toppen.

Spesielt farlig på natten
Gangdal har selv deltatt på fire Mount Everest-ekspedisjoner og besteg fjellet i 2005.

Han har akkurat snakket med sine kontakter i Kathmandu for å høre om det er noe nytt angående Trå, som han kjenner fra før.

- Han skal ha tilbrakt i alle fall en natt på 7900 meter før han gikk videre. Han ble bedt av både sherpaer og andre om å gå ned, men hadde visst insistert på å gå videre, sier Gangdal.

Ifølge hans opplysninger skal Trå ha vært i svært god fysisk form og hadde greid raskt å akklimatisere seg til de store høydene.

- Det er likevel ekstremt krevende å gå så høyt. På toppen av Mount Everest er det bare en tredel av den oksygenmengden vi er vant til.

Nettene er spesielt farlige, siden pustefrekvensen går ned mens man sover.

- Jeg kjenner mange sherpaer som fra naturens side har stor toleranse for det lave lufttrykket siden de er født og oppvokst på store høyder. Men selv de insisterer på å sove med oksygen på høyder over 7000 meter. De har erfart at både kroppen og dømmekraften blir kraftig redusert. Det er noe som ikke våkner opp i det hele tatt. Andre våkner med underlige forestillinger om at de må opp og labber rett ut i døden.

Høyrisiko uten kunstig oksygen
Den erfarne ekspedisjonslederen er kritisk til bestigningsforsøk uten kunstig oksygen.

- Poenget med klatring er ikke å øke risikoen, men å redusere den til et akseptabelt nivå, mener han.

Gangdals ekspedisjon brukte omkring 10 timer fra den høyeste leieren på 8350 meter til Mount Everest-toppen og ned til basen igjen.

- Vi var for så vidt raske. Ekspedisjonene som har forsøkt dette uten oksygen har gjerne brukt 14-15 timer på samme turen. Det er mange farer forbundet med å oppholde seg i så helseskadelige høyder, spesielt uten oksygen.

Maktesløse
Det har vært en leteaksjon etter Trå de siste dagene, men det er nå avsluttet.

Det hører med til en sjeldenhet at man greier å hjelpe klatrere som får vanskeligheter på høyder over 8000 meter, ifølge Gangdal.

- Man står nokså maktesløs til å redde folk. På så store høyder er man allerede helt på grensa av hva man selv tåler, de færreste vil greie å redde kameratene sine.

Uten sherpa og oksygen
På hjemmesiden sin skriver Trå at han alltid har vært inspirert av tanken på å bestige verdens høyeste fjell «uten kunstig oksygen, uten sherpaer og uten forhåndsetablerte leirer oppover fjellet».

18. mai skrev Trå at han regnet med å nå toppen 21. eller 22. mai, og at værmeldingene så gode ut. Dette er den siste meldingen i bloggen hans 21. mai:

«Er no på 8450 moh. Ca 400 meter igjen til toppen. Sliten, men toppen innen rekkevidde. Optimist for siste del av toppstøtet om ikkje noko uforutsett skjer. Oppdatering fylgjer»

Tysk klatrer døde
Trå samarbeidet om logistikk og mat med fem andre nordmenn i to forskjellige ekspedisjoner. Frode Høgset er talsmann for ekspedisjonen som var de siste som så Trå for to dager siden, ved 8500 meters høyde.

- Han kjørte sitt eget løp, og det var også poenget. Det er så klart mye større risiko ved det enn ved å gå med sherpa, sier han til Dagbladet.

Flere nordmenn har besteget Mount Everest de siste dagene, blant dem Stein Grønnerøe, som var i ekspedisjonen som sist så Trå. Tommy Rambøl fra en annen ekspedisjon nådde toppen torsdag 21. mai.

- Været på nordsiden skal ha vært dårligere enn på sørsiden. Det er også mye vind på toppen, sier pressekontakt for Rambøls ekspedisjon, Per Langseth.

For få dager siden, 21. mai, ble en tysk fjellklatrer bekreftet død. Han nådde toppen fra Tibet-sida uten oksygen, men ble syk av oksygenmangel og nedkjøling, ifølge Everestnews.com.

Tyskeren, som gikk samme ruten som Trå, døde på 8700 meters høyde. Flere enn 200 personer har omkommet på Mount Everest.

ERFAREN KLATRER: Jon Gangdal (nr. 2 fra høyre) han ledet og deltatt på ti klatreekspedisjoner i Himalaya, hvorav fire til verdens høyeste fjell, Mount Everest. Bildet er tatt på Fornebu 29. mars 1996,  da den norske ekspedisjonen var på vei til Mount Everest. Arkivfoto: SCANPIX
ERFAREN KLATRER: Jon Gangdal (nr. 2 fra høyre) han ledet og deltatt på ti klatreekspedisjoner i Himalaya, hvorav fire til verdens høyeste fjell, Mount Everest. Bildet er tatt på Fornebu 29. mars 1996, da den norske ekspedisjonen var på vei til Mount Everest. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
ERFAREN: Jarle Trå har vært med på flere ekspedisjoner i blant annet Himalaya. Foto: Privat/SCANPIX
ERFAREN: Jarle Trå har vært med på flere ekspedisjoner i blant annet Himalaya. Foto: Privat/SCANPIX Vis mer
AKTIV: Jarle Trå fotografert på Gråsida ved Voss i august i fjor. Foto: "HORDALAND" GEIR GETLE
AKTIV: Jarle Trå fotografert på Gråsida ved Voss i august i fjor. Foto: "HORDALAND" GEIR GETLE Vis mer