Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han ble dømt for dobbeltdrap i 1995. I dag ble han sluppet fri etter at nye vitner stod fram

Calvin Buari har hele tiden hevdet sin uskyld.

DØMT: I 1995 ble Calvin Buari (t.v) dømt for dobbeltdrap. I dag kunne han og hans advokat Oscar Michelen glede seg over at drapsdommen er satt til side. Foto: Oscar Michelen: Trial Lawyer, Entertainment & Intellectual Property Attorney
DØMT: I 1995 ble Calvin Buari (t.v) dømt for dobbeltdrap. I dag kunne han og hans advokat Oscar Michelen glede seg over at drapsdommen er satt til side. Foto: Oscar Michelen: Trial Lawyer, Entertainment & Intellectual Property Attorney Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er vidunderlig.

Det sier Calvin Buari, som mandag ble sluppet fri etter å ha sonet 22 år i fengsel, for et dobbeltdrap han hevder han er uskyldig dømt for, skriver nyhetsbyrået AP.

I september 1992 ble brødrene Elijah og Salhaddin Harris skutt og drept mens de satt i en bil i bydelen Bronx i New York.

På det tidspunktet var Buari en del av en gjeng crack-dealere i nabolaget, og en de lokale myndighetene mente var spesielt «uhyggelig».

Ifølge daværende statsadvokat Robert Johnson hadde innbyggerne i nabolaget «all mulig grunn til å frykte for egen sikkerhet så lenge han er på frifot».

Dømt

Seks måneder etter dobbeltdrapet ble Buari arrestert.

Et halvt dusin personer med tilknytning til narkotikamiljøet vitnet mot ham under rettssaken, og det tok juryen bare to timer å finne ham skyldig. Han ble dømt til 50 år til livstid i fengsel.

Buari har hele tiden hevdet sin uskyld, og saken tok en ny vending i 2003. Da tilsto et av nøkkelvitnene i saken mot Buari, Dwight Robinson, dobbeltdrapet.

Han trakk senere tilbake tilståelsen og hevdet Buari hadde truet ham og tilbudt ham penger for å komme med en falsk tilståelse, noe Buari mener ikke er sant.

Men Buaris dom ble stående.

- Han er uskyldig

I 2015 dukket Robinsons navn opp igjen, da han ble intervjuet av Buzzfeed. Han hevdet at han trakk tilståelsen etter presse fra politietterforskere, og han gjentok her at Buari er uskyldig.

- Jeg var der. Jeg så hva som skjedde. Cal var der også. Våpenet var ikke i hans hånd, sa Robinson.

På spørsmål om hvem som skjøt, svarte Robinson:

- Hvem som helst kunne gjort det. Det kunne vært hvem som helst.

På tross av at Robinson lot seg intervjue av Buzzfeed, avslo han å vitne under Buaris ankehøring i april.

Men det var heller ikke nødvendig. Nye vitner stod fram etter at Buaris advokater og familie gikk ut med sine forsøk på å få ham frifunnet, og de vitnet under høringen.

Dommer Justice Eugene Oliver omtaler de nye vitnene som troverdige og sier at de ga «direkte og oppriktige» vitnemål fra personer som ikke tidligere hadde vært involvert i saken.

Aktoratet vil anke

Vitnemålene var nok til at dommeren satte drapsdommen til side. To vitner sa at de så dobbeltdrapet og at det var en annen mann som gjorde det. I tillegg sa et tredje vitne at Buari snakket med henne lenger nedi gata da drapene ble begått.

Men aktoratet mener fremdeles at Buari er skyldig. De planlegger derfor å anke dommerens avgjørelse og vil kjøre saken for rettsapparatet på nytt, om nødvendig.

Assisterende statsadvokat Felicity Lung portretterte Buari som en minkpelskledd, BMW-kjørende narkotikaselger, som er kjent for å skremme vitner.