Han ble født i granatregnet

KISNAREKA (Dagbladet): Den 21. juli ble Isme Kastrati (18) mor til lille Samedin. En time etter kom serbiske styrker med tanks og artilleri, og bombarderte landsbyen til det ikke var ett helt hus tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isme flyktet til fjells, og gikk fire kilometer mens slektninger hjalp den nybakte mora.

- Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø. Det var så vondt, og jeg tenkte på meg selv og på ungen, og gråt hele veien, sier Isme. Hun er mor til et krigsbarn, og hater tanken på det.

- Jeg orker ikke å tenke på framtida, og har mer enn nok med å konsentrere meg om å overleve fra dag til dag, sier hun.

Sønderskutt

Siden den skjebnesvangre dagen har både Samedin og Isme vært flyktninger i fjellet rett over landsbyen.

De bor nå i et plasttelt, og henter melk fra kyrne hver dag. Ellers er det lite å spise. Hjemmet ligger i ruiner, sønderskutt av serbisk artilleri. Kyrne greier seg som best de kan og har begynt å spise av maisåkeren.

Det er farlig å dra hjem. En nabo er drept fordi han kom i veien for serbiske kuler da han skulle melke kyrne sine.

Det er rundt 60000 som Samedin og Isme i hele Kosovo. De har flyktet fra sine ødelagte landsbyer, og lever meget kummerlig i fjellene.
Til sammen er det 300000 albanere som har rømt fra serbisk terror de siste månedene. De fleste er i flyktningleirer i nabolandene Albania, Makedonia og Montenegro. Men serbiske miner har gjort det meget farlig å flykte over fjellene og ut av landet. Derfor har landsbyfolket fra Kisnareka bare rømt opp i fjellet.

Katastrofene kommer tett i Kosovo nå. Familien Kastrati er rikelig rammet.
For mens lille Samedin kjemper for å vokse og bli like stor som han burde være, ble hans onkel Fghmi begravd i går. Han var soldat i kosovoalbanernes frigjøringshær UCK, og ble drept fredag. Hans mor er rød i ansiktet av gråt, men stolt over at sønnen fikk militær æresbegravelse.

Vakker død

- Min sønn er martyr nå. Ingen død er vakrere enn å dø i kampen for frihet.
Det er bare timer siden sønnen ble begravd. Kvinnene som har samlet seg rundt oss, nikker. Krig skaper helter, og Bahtije er både mor til en martyr og en helt. Med øynene fulle av tårer forteller hun historien om sønnens død.

- Da Fghmi døde, sto hans lillebror ved senga. Rett før han døde, tok Fghmi broren i hånda og sa at han måtte ta over hans plass, og fortsette kampen for Kosovos frihet, sier moren.

I uniform

Mange menn i leiren har UCK-uniformer på seg. Vi ser ingen våpen, men registrerer at soldatene ikke vil bli sett.

Det disse flyktningene Nato vil hjelpe med sitt vedtak om å bombe militære mål.

Men Isme vet ikke om det vil hjelpe:

- Jeg tror ikke på USA, Nato eller noen, sier hun.

- Det eneste jeg vet, er at vi må hjem før vinteren kommer. Hvis ikke, vil vi dø her.