GRUNNLOVENS STERKE MANN: Riksforsamlingen på Eidsvoll. Oscar Wergelands maleri fra 1880-årene ble basert på portretter av en rekke av Eidsvollsmennene, portretter som i stor grad henger i Eidsvollsbygningen i dag. Her ser vi bl.a. Christian Magnus Falsen og Wilhelm Frimann Koren Christie framme på podiet. Nicolai Wergeland står nede ved døren.
GRUNNLOVENS STERKE MANN: Riksforsamlingen på Eidsvoll. Oscar Wergelands maleri fra 1880-årene ble basert på portretter av en rekke av Eidsvollsmennene, portretter som i stor grad henger i Eidsvollsbygningen i dag. Her ser vi bl.a. Christian Magnus Falsen og Wilhelm Frimann Koren Christie framme på podiet. Nicolai Wergeland står nede ved døren.Vis mer

Han ble grunnlovens redningsmann

Det er ennå ikke slutt på det store jubileumsåret. Nå skal vi feire det taktiske tilbaketoget etter krigen med svenskene i 1814.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Den 7. oktober 1814 møttes Norges folkevalgte forsamling, Stortinget, for første gang. De 87 representantene var innkalt for å drøfte situasjonen som var oppstått etter at Norge hadde tapt krigen mot Sverige 26.juli til 14. august.

De fleste ansvarlige ledere innså på dette tidspunkt at Norge ikke kunne unngå unionen, og striden sto om hvordan det skulle skje. De fleste representanter mente at unionen allerede var et faktum.

Andre mente Stortingets oppgave var å vedta dette i ordnede former i samsvar med den nye Grunnloven. Kong Christian Frederiks ønske var at Stortinget skulle sørge for at 17. maigrunnloven ble beholdt mest mulig intakt når unionen ble vedtatt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn