Han ble grunnlovens redningsmann

Det er ennå ikke slutt på det store jubileumsåret. Nå skal vi feire det taktiske tilbaketoget etter krigen med svenskene i 1814.

GRUNNLOVENS STERKE MANN: Riksforsamlingen på Eidsvoll. Oscar Wergelands maleri fra 1880-årene ble basert på portretter av en rekke av Eidsvollsmennene, portretter som i stor grad henger i Eidsvollsbygningen i dag. Her ser vi bl.a. Christian Magnus Falsen og Wilhelm Frimann Koren Christie framme på podiet. Nicolai Wergeland står nede ved døren.
GRUNNLOVENS STERKE MANN: Riksforsamlingen på Eidsvoll. Oscar Wergelands maleri fra 1880-årene ble basert på portretter av en rekke av Eidsvollsmennene, portretter som i stor grad henger i Eidsvollsbygningen i dag. Her ser vi bl.a. Christian Magnus Falsen og Wilhelm Frimann Koren Christie framme på podiet. Nicolai Wergeland står nede ved døren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 7. oktober 1814 møttes Norges folkevalgte forsamling, Stortinget, for første gang. De 87 representantene var innkalt for å drøfte situasjonen som var oppstått etter at Norge hadde tapt krigen mot Sverige 26.juli til 14. august.

De fleste ansvarlige ledere innså på dette tidspunkt at Norge ikke kunne unngå unionen, og striden sto om hvordan det skulle skje. De fleste representanter mente at unionen allerede var et faktum.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer