Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han ble nettopp 104. Bursdagsønsket hans er å dø

Australias eldste forsker, David Goodall, reiser til Sveits for aktiv dødshjelp.

AKTIV DØDSHJELP: David Goodall (104) reiser til Sveits for å få aktiv dødshjelp. Han sier helsa bare har blitt verre med alderen. Goodall har i årevis drevet kampanje for å liberalisere lovene i Australia. Foto: Exit International
AKTIV DØDSHJELP: David Goodall (104) reiser til Sveits for å få aktiv dødshjelp. Han sier helsa bare har blitt verre med alderen. Goodall har i årevis drevet kampanje for å liberalisere lovene i Australia. Foto: Exit International Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var skåling i sprudlevann, ostekake med lys og hele familien samlet da David Goodall i forrige måned ble 104 år gammel.

Mannen som til det siste har jobbet aktivt som forsker, har ikke lenge igjen av livet. Det har han bestemt selv.

I morgen reiser den britiskfødte forskerenover 12 000 kilometerne til Sveits for å avslutte livet. Goodall vil motta en svært kontroversiell behandling, nemlig aktiv dødshjelp gjennomført av helsepersonell. I likhet med i Norge er det forbud mot aktiv dødshjelp i Australia.

- Ville ikke bli så gammel

Ifølge den australske kringkasteren ABC var det én ting Goodall ønsket seg da han i april rundet 104 år: å dø.

- Jeg vil mye heller foretrekke å være 20 eller 30 år yngre. Jeg ønsket ikke å bli så gammel og er lei meg fordi jeg er blitt det, sier den australske forskeren.

Goodall er en svært respektert og anerkjent australsk botaniker og økolog.

FORSKER: David Goodall avbildet på 50-tallet. Han har en lang og suksessfull vitenskapelig karriere bak seg. Foto: Exit International
FORSKER: David Goodall avbildet på 50-tallet. Han har en lang og suksessfull vitenskapelig karriere bak seg. Foto: Exit International Vis mer

Med alderen har helsa svekket seg. De siste åra har den bare blitt verre. Goodall ble for alvor kjent da arbeidsplassen forsøkte å kvitte seg med ham som 102-åring.

Sto i jobben

Goodall, som er æresforsker ved Edith Cowan-universitetet i Perth, fikk nemlig mye oppmerksomhet da universitetet i 2016 mente han ikke lenger var egnet til å jobbe fra universitetslokalene. Universitetet mente reiseveien for 102-åringen var en helserisiko.

Saken førte til et globalt opprør blant forskere internasjonalt. Goodall ville fortsette å stå i jobben, og til slutt ble universitetet tvunget til å la han fortsette og ga ham kontorer i en annen universitetsbygning.

Goodall fortsatte å redigere og gjennomgå artikler for en rekke tidsskrifter inntil nylig. Han var aktiv i fagfeltet hvor han i mange tiår har produsert egen forskning. Den siste tida har imidlertid synet hans sviktet, og gjort det vanskeligere å jobbe.

- Vil ikke til Sveits

Mannen som spilte tennis til han var 90 år og nylig var medlem i et amatørteater beskriver en sviktende helse som dramatisk har svekket livskvaliteten hans. I tillegg er alle vennene hans døde.

Verdens eldste Youtuber: Masthanamma har jobbet på rismarkene siden mannen døde da hun 22 år gammel, og ble nylig utpekt som «Verdens eldste Youtube-blogger» av TV-kanalen Barcroft TV. Video: Country Foods. Vis mer

Han vil selv fly til Bordeaux i Frankrike med en pleier for å besøke familie i morgen, før han reiser videre til klinikken i Basel. Sveits er blant en håndfull europeiske land hvor aktiv dødshjelp ikke er forbudt.

- Jeg vil ikke reise til Sveits, selv om det er et fint land. Men jeg må gjøre det for å få aktiv dødshjelp, som Australia har forbud mot, sier han.

Ifølge han har han hatt lange og vanskelige samtaler med familien, og de har hatt forståelse for valget hans.

- Naturlig

Fra 1. januar 2019 trer nye regler i kraft i delstaten Victoria i Australia, som legaliserer aktiv dødshjelp for dødssyke pasienter. Goodall er per definisjon ikke dødssyk, men har i over 20 år engasjert seg i organisasjonen Exit International, og en sterk pådriver for aktiv dødshjelp i Australia.

Han sier selv døden ikke gjør han trist og at han ikke frykter den.

- Hvorfor skal det gjøre meg trist? Jeg ser ikke på det som fælt. Jeg ser på det som naturlig, sier han til ABC.

Organisasjonen han er medlem av har samlet inn over 120 000 kroner for å få Goodalls flybilletter til Sveits oppgradert.

I Norge har det vært stor motstand mot en liberalisering av lovgivningen både blant leger og politikere. Både eutanasi, som er en handling der en lege forkorter en pasients liv, og assistert selvmord er forbudt i Norge. I Belgia og Nederland er eutanasi, utført under visse betingelser, ikke lenger straffbart.

Av politiske partier i Norge er det bare Frp som i sitt prinsipprogram har sagt at de er for aktiv dødshjelp i noen situasjoner. Dette er imidlertid ikke politikk de har hatt på sitt handlingsprogram.

GOD HELSE: Misao Okawa er verdens eldste nålevende person. Helsa er fortsatt god, men hørselen noe svekket. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media