Han ble reddet i tide

Studenten Onder Atac er en av de siste som er gravd fram i live fra ruinene i Düzce. Men med nattetemperaturer ned mot minus fem grader svinner håpet om å finne flere overlevende etter jordskjelvet i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når kulda kommer, gir folk lettere opp, de orker ikke slåss for å holde seg i live, forteller kaptein Jean Marc Castagnet, som leder de franske hjelpemannskapene i den hardt rammede byen Kaynasli, til nyhetsbyrået AP. Castagnet og han mannskaper har gravd fram 135 mennesker i Kaynasli siden de kom til Tyrkia på lørdag.

Men det er fortsatt håp. Også i går ble det funnet flere overlevende i ruinene. Blant dem var Saziye Bulut som i går morges ble gravd fram etter å ha vært fanget i 41 timer i en sammenrast femetasjes bygning.

Lykkelige

De tyrkiske hjelpemannskapene brast i gråt da det ble klart at kvinnen hadde berget livet.

- Dette er den lykkeligste dagen i mitt liv. Jeg vil huske dette så lenge jeg lever, sa lederen for de tyrkiske hjelpemannskapene, Turgut Vzdemir til AP.

En gravid kvinne ble reddet ut av ruinene lørdag, men hjelpemannskapene måtte amputere den venstre armen hennes for å få henne løs, og søndag ble en far og hans to sønner gravd fram nesten uskadde i Düzce.

Helseminister Osman Durmus sa i går at det var registrert rundt 3000 skadde og 374 drepte etter skjelvet, og la til at man regnet med at disse tallene ville stige.

Slår av motoren

I de hardt rammede områdene ber hjelpemannskapene bilister og andre med motorkjøretøyer om å slå av motorene slik at de bedre kan lytte etter signaler fra mulige overlevende.

- På hvert eneste sted leter og lytter vi. Vi snakker med folk for å høre om de vet noe om sine slektninger eller naboer, fortalte den israelske redningslederen Gilad Golan.

Lokaliseringen av jordskjelvet, midt mellom Tyrkias to største byer Istanbul og Ankara, gjorde at redningsmannskapene kom raskt fram til området. Mer enn tusen soldater ble øyeblikkelig sendt inn og var på plass bare noen timer etter at jordskjelvet hadde rammet.

Hittil er det registrert over 40 etterskjelv med en styrke på rundt 4,0 på Richters skala.

I SISTE LITEN: Studente Onder Atac ble gravd fram i live fra ruinene.