- Han ble syk av valgløfter

Kåre Willoch ser en klar sammenheng mellom de «lettsindige» løftene og Bondeviks sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1997 vant KrF og Kjell Magne Bondevik valget med kofferten full av uansvarlige løfter. Året etter fikk statsministeren et psykisk sammenbrudd. Tidligere statsminister Kåre Willoch ser en klar sammenheng mellom de «lettsindige» løftene og Bondeviks sykdom.

I boka «Utfordringer», som lanseres i morgen, berømmer Willoch statsminister Bondevik for å være åpen om sin sykdom.

- Men åpenhet om at man har en lidelse, er ikke det samme som full åpenhet om hva den kommer av, skriver Willoch, og tar forbehold om at Bondeviks sykdom kan skyldes andre ting.

- Men med disse forbehold kan det kanskje være naturlig å tenke litt mer gjennom hva overbelastning i politikk kan skyldes. I noen tilfelle kan en følelse av ikke å oppfylle forventninger antakelig være verre enn hard arbeidsbelastning. Her kommer lettsindige politiske løfter inn i bildet, skriver Norges tidligere statsminister.

«Uansvarlige»

Willoch viser til tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland, som en gang skal ha uttalt følgende: «Det er galt å gi lettsindige løfter, men det kan være enda galere å prøve å oppfylle dem.»

Og her er Willoch ved kjernen i sitt resonnement:

I et land som styres av mindretallsregjeringer, fristes partier til å friste velgerne med uansvarlige løfter. Han viser til 1973, 1985 og 1997 som eksempler på valgkamper preget av «lettsindige» valgløfter.

I 1997 var det de såkalte sentrumspartiene, KrF, Sp og Venstre, som lot seg friste, skriver han.

- (De) lovet tallrike milliarder til reformer som tross alt ikke kunne kalles påtrengende nødvendige, skriver han, og tenker nok først og fremst på kontantstøtten.

To onder

Willoch går langt i å antyde at Kjell Magne Bondeviks berømte «psykiske reaksjon» i 1998 var et resultat av nettopp disse fete valgløftene. Etter kort tid i statsministerstolen ble det klart for Bondevik at valgløftene var uansvarlige. Han hadde valget mellom to onder:

Å la være å innfri valgløftene, og ta kritikken for det, eller å gjennomføre løftene, og dermed sette norsk økonomi på spill.

- Når en ansvarsbevisst og ideologisk orientert politiker kommer til slike valg mellom løftebrudd og uansvarlighet _ valg mellom bare kritikkverdige utveier _ kan nok den psykiske belastningen bli betydelig. Men da er det ikke lett å vise så stor åpenhet at man innrømmer at løftene var uansvarlige. Kanskje man ikke engang innrømmer det overfor seg selv, lyder Willochs drepende diagnose.

Willoch slår videre fast at sentrumspartienes lettsindige valgløfter faktisk fikk alvorlige følger for en lang rekke nordmenn.

- Resultatet ble enda en gang en altfor sterk stigning i de offentlige utgifter, og som følge av det enda en gang en sterkere pris- og lønnsstigning i Norge enn i andre land. Den skjøt fart i 1998. Da begynte en ny runde med sterk rentestigning og tap av arbeidsplasser i konkurranseutsatt virksomhet.

Velvalgte ord

Overfor Dagbladet utdyper Willoch:

- Hvis vi ser på valgkampen i 1997, var den sterkt preget av harde overbud. Overbudene medvirket til KrFs gode valgresultat. Men da de kom i regjering, oppdaget de at de ikke kunne oppfylle løftene. Det er en stor psykisk belastning, sier Kåre Willoch.

- Men kan du stille diagnose på den måten?

- Jeg har ikke stilt diagnose, men har bare sagt at det hører med i bildet.

- Tror du at Bondevik ikke ville erkjenne det?

- Det vil ikke jeg gå inn på. Jeg er ikke psykolog, sier Willoch, men legger til:

- Ordene jeg har brukt i boka, er omhyggelig overveid.

$Ved statsministerens kontor får Dagbladet opplyst at statsminister Kjell Magne Bondevik ikke ønsker å kommentere uttalelsene før han har lest Kåre Willochs bok.

<P>PSYKISK TUNGT: Tidligere statsminister Kåre Willoch tror det er en psykisk stor belastning å oppdage at valgløftene ikke kan innfris.