Han ble tatt med sprengstoff på vei til militant aksjon i Israel. Nå skriver han bok om norske islamister

Forsker Lars Gule.

Tatt: Lars Gule på vei til rettssaken mot ham i Libanon i juli 1977. Han hadde da vært fengslet i et par måneder. Foto: Anders Hoff
Tatt: Lars Gule på vei til rettssaken mot ham i Libanon i juli 1977. Han hadde da vært fengslet i et par måneder. Foto: Anders Hoff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsker Lars Gule undersøker hvorfor norske ungdommer fristes av å krige i Syria. Han vet hva han snakker om, for han har selv tippet over mot ekstremisme.

- Det enkle svaret er sterke følelser. Det var det det handlet om for ungdom på 60- og 70- tallet, og det er det det handler om nå. Opplevd urettferdighet — ikke nødvendigvis på egne vegne, men vi engasjerte oss på andres vegne. Nå er det Syria-krigen som engasjerer mange ungdommer, sier han. I 1977 ble Gule arrestert i Libanon med sprengstoff og fenghetter i bagasjen. Han var på vei til Norge, for derfra å reise til Israel. Den palestinske organisasjonen DFLP ville ha ham til å sprenge en fotgjengerundergang eller et hotell, men Gule avviser at det var aktuelt for ham å utføre terror mot sivile mål.

- Da jeg prøvde å diskutere med mine venner i DFLP sa jeg at terror ikke var aktuelt. «Hva med en symbolsk aksjon?», spurte jeg og da sa de «du må avgjøre dette når du er der».

Da hadde jeg litt å tenke på da jeg pakket sakene og skulle reise hjem.  Fart og spenning Men hele aksjonen gikk i vasken da Gule ble arrestert på flyplassen på vei til Oslo. Saken fikk voldsom oppmerksomhet i Norge i mai 1977.Han ser flere paralleller mellom sin egen fortid og det som nå er hans spesialfelt som forsker på ekstremisme. Ett trekk er at de som reiser ut ikke er de mest skolerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer