FORLATER NORGE: Einar Aas som i mange år ledet kampen mot organisert kriminalitet i Norge, flytter nå til Afrika. - Jeg begynner som rådgiver for East Africa Standby Force, sier Aaa.
FORLATER NORGE: Einar Aas som i mange år ledet kampen mot organisert kriminalitet i Norge, flytter nå til Afrika. - Jeg begynner som rådgiver for East Africa Standby Force, sier Aaa.Vis mer

Einar Aas bytter jobb:

Han ble vraket som krimsjef i Oslo. Nå flytter Einar Aas til Afrika

For noen måneder siden ble han overraskende vraket som kriminalsjef i Oslo. Nå flytter Einar Aas til Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange trodde Einar Aas, mangeårig sjef for seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, skulle bli ny kriminalsjef i Oslo. Men han ble vraket, og ble isteden plassert som stasjonssjef i Asker.

Fra å være i frontlinja i kampen mot den organiserte kriminaliteten, har Aas de siste månedene hatt ansvaret for å ha politikontroll over Asker.

Nå forlater Einar Aas Norge.

- Jeg har takket ja til en rådgiverstilling i East Africa Standby Force i Nairobi. Min rolle er definert som politirådgiver, sier Einar Aas til Dagbladet.

Politirolle

Aas og samboeren flytter til Kenya om tre uker.

- Det blir spennende, sier Aas.

East Africa Standby Force (EASF) het tidligere Eastern Africa Standby Brigade (EASBRIG), og er en av fem regionale styrker for freds støttende operasjoner i Øst-Afrika.

- EASF består av både en polisiær, en militær og en sivil del, forteller Aas.

EASF har i dag ti medlemsland, Burundi, Komorene, Djibouti, Etiopia, Kenya, Rwanda, Seychellene, Somalia, Sudan og Uganda. Organisasjonen har et tett samarbeid med både den Afrikanske Unionen (AU) og FN.

«Veteran»

- Det blir utfordrende. Det skjer mye i Øst-Afrika, sier Aas.

I utgangspunktet er Aas beordret av Politidirektoratet til en tjeneste i Nairobi for seks måneder. Men det er forventet at Aas blir værende i Kenya ut 2018.

Tidligere har politiinspektør Einar Aas hatt tre lenge utenlandsopphold. På nittitallet utførte han polititjeneste for FN i Kambodsja. Seinere tjenestegjorde han i den palestinske byen Hebron på Vestbredden.

Aas har også studerte ved FBI-akademiet på militærbasen Marine Corps Base i Quantico i delstaten Virginia i USA.

- Utfordrende

Selv om kampen mot organisert kriminalitet i Norge er både tøff og omfattende, er det ikke mindre utfordringer som venter Aas i Øst-Afrika. I flere av de ti medlemslandene i EASF er det politiske utfordringer og uroligheter.

- Som sagt det blir både utfordrende og spennende. Det blir nok helt annerledes enn de åtte åra jeg var sjef for seksjonen for organisert kriminalitet. Jeg ser fram til å ta fatt, sier Einar Aas.